Разкриха космическите "родители" на метеоритите

0
Симулации проследиха произхода на хилядите метеорити, паднали на Земята
Симулации проследиха произхода на хилядите метеорити, паднали на Земята

Симулации проследиха произхода на хилядите метеорити, паднали на Земята

Нови научни изследвания хвърлят светлина върху произхода на метеоритите, които от милиарди години "обстрелват" нашата планета. Астрономи са установили, че около 70 процента от известните метеоритни удари се дължат на само три групи астероиди в Главния астероиден пояс между Марс и Юпитер.

Разкриване на космическите загадки

Изследователски екипи са използвали числени симулации, за да моделират формирането и еволюцията на астероидните семейства в Слънчевата система. Тези семейства представляват групи астероиди със сходни орбити, образувани при сблъсъци между по-големи космически тела.

Мирослав Броз от Карловия университет в Прага, водещ автор на две от проучванията, обяснява: "Това са група астероиди, които имат сходни орбити, тъй като са фрагменти, създадени при сблъсък между два астероида."

Основни източници на метеорити

Изследванията, публикувани в престижните научни списания "Нейчър" и "Астронъми енд Астрофизикс", разкриват следните ключови находки:

Семейство Масалия

  • Формирано преди около 40 милиона години
  • Източник на 37 процента от известните земни метеорити (клас L хондрити)

Семейства Карини и Корониди

  • Формирани съответно преди 5,8 и 7,6 милиона години
  • Отговорни за 33 процента от земните метеорити (клас H хондрити)

Други значими източници

  • Семействата Флора и Ниса: 8 процента от метеоритите
  • Астероид Веста: 6 процента
  • Марс и Луна: по-малко от 1 процент

Неразгадани мистерии

Въпреки значителния напредък, произходът на около 15 процента от известните земни метеорити все още остава неизяснен. Учените продължават да работят усилено за разкриване на тези космически загадки.

Влияние върху земната история

Метеоритите са играли ключова роля в развитието на живота на Земята. Макар че настоящите изследвания не се фокусират върху източника на метеорита, унищожил динозаврите преди 66 милиона години, друго проучване от август 2023 година предполага, че този обект се е формирал отвъд Юпитер, преди да попадне в Главния астероиден пояс и впоследствие да бъде изстрелян към Земята.

Прозорец към ранната Слънчева система

Някои от метеоритите, паднали на нашата планета, носят ценна информация за най-ранните етапи от формирането на Слънчевата система. Майкъл Марсет от Европейската южна обсерватория в Чили обяснява: "Хондритите са примитивни метеорити, които в по-голямата си част са запазили първоначалния си състав от времето на образуването си в нашия протопланетарен диск."

Тези космически находки продължават да разкриват тайните на нашата космическа история, предоставяйки безценни данни за произхода и еволюцията на Слънчевата система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари