НАСА кръсти астероид на българин

0
Светослав Александров работи в БАН
Светослав Александров работи в БАН Снимка: Личен архив

Светослав Александров работи в БАН

Астероид с размер над един километър вече носи името на българския учен Светослав Александров. Небесното тяло, официално обозначено като (91335) Александров, се движи в пространството между Марс и Юпитер, съобщиха от Националната аерокосмическа администрация на САЩ (НАСА).

Въпреки внушителните си размери, астероидът не представлява заплаха за нашата планета. В интервю за вестник "Телеграф" Светослав Александров успокои: "Няма да се сближи със Земята". Ученият поясни, че обектът се намира в Големия астероиден пояс и има диаметър между 1 и 1,4 километра.

Астероидът (91335) Александров е открит още през 1999 година от обсерваторията в Каталина, щата Аризона. Процесът по официалното му именуване обаче е отнел десетилетия, което е обичайна практика в астрономическите среди.

Светослав Александров работи в Българската академия на науките (БАН) и специализира в областта на водораслите, еволюцията на растенията и произхода на живота. "Повечето хора, когато чуят за еволюция, си представят астролопитека или динозаврите, а това са скорошни неща от геологична гледна точка. Приматите са се появили само преди 55 милиона години, а Земята е на 4,5 милиарда", обясни ученият пред "Телеграф".

Александров подчерта значението на астероидите за научните изследвания: "Астероидите са много благодатни за проучвания, защото те са се образували преди милиарди години и тъй като нямат атмосфера, са запазили в почти автентичен вид това, което е било в ранните етапи от формирането на Слънчевата система". Именно тези негови проучвания са привлекли вниманието на експертите от НАСА и са довели до решението да кръстят астероида на негово име.

Светослав Александров не е единственият българин, удостоен с такава чест. Известният диригент Йордан Камджалов също има кръстен на негово име астероид. Освен това, съществува и малка планета, носеща името на нашата страна - 2575 България.

НАСА публикува и визуализация на орбитата на астероид (91335) Александров, демонстрираща неговата траектория в Слънчевата система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари