Огромен астероид ще премине край Земята

0
Астрономическо събитие съвпада с рядко лунно затъмнение и суперлуна
Астрономическо събитие съвпада с рядко лунно затъмнение и суперлуна

Астрономическо събитие съвпада с рядко лунно затъмнение и суперлуна

Американската космическа агенция НАСА отправи предупреждение за астероид с внушителни размери, който ще премине в близост до нашата планета във вторник, 17 септември 2024 година. Информацията бе разпространена от британския вестник "Индипендънт".

Астероидът, носещ наименованието 2024 ON, впечатлява със своя диаметър от 290 метра. Според данни на Лабораторията за реактивни двигатели към НАСА, космическият обект ще се приближи на разстояние от 1 милион километра от Земята.

Специалистите припомнят, че последното преминаване на 2024 ON в близост до нашата планета е било регистрирано през 2013 година. Прогнозите сочат, че следващото му приближаване се очаква през 2035 година.

В момента космическата скала е под наблюдението на проекта за виртуален телескоп. На 9 септември 2024 година астрономите успяха да заснемат движението на "потенциално опасния" астероид, който се придвижва със скорост от около 40 000 километра в час.

Експертите уверяват, че настоящата траектория на 2024 ON не представлява заплаха за нашата планета. Въпреки това, те подчертават, че дори минимално отклонение от курса би могло да доведе до сериозни последици.

Размерите на приближаващия се астероид го поставят сред най-големите космически обекти в близост до Земята. Въпреки това, астрономите посочват, че той няма да премине достатъчно близо, за да бъде видим с невъоръжено око.

Интересен факт е, че в деня на най-голямото приближаване на астероида, наблюдателите на небесните явления ще имат възможност да станат свидетели на рядко частично лунно затъмнение, съвпадащо с пълнолуние на суперлуна.

Междувременно, на 16 септември 2024 година, профилът Dreams N Science в социалната мрежа X (бивш Twitter) публикува информация за друг астероид - 2024 PT5. Според съобщението, този космически обект с размери от 10 метра ще бъде временно уловен от земната гравитация в периода от 29 септември до 25 ноември 2024 година.

Учените продължават да следят внимателно движението на тези космически обекти, осигурявайки ценна информация за потенциалните рискове и уникалните астрономически явления, които ни заобикалят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари