НАСА изпрати сонда към спътник на Юпитер

0
Космическият апарат "Европа Клипър" ще търси условия за живот
Космическият апарат "Европа Клипър" ще търси условия за живот Снимка: БТА

Космическият апарат "Европа Клипър" ще търси условия за живот

Космическата агенция на САЩ направи поредна стъпка в изследването на Слънчевата система с амбициозна мисия към една от луните на най-голямата планета

Мащабна мисия към ледения свят на Европа

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) направи важна стъпка в търсенето на потенциален извънземен живот. Преди час космическият апарат "Европа Клипър" беше успешно изстрелян към един от 95-те естествени спътника на Юпитер - Европа.

Основната цел на мисията е да проучи условията под дебелата ледена кора на спътника, където учените предполагат наличието на огромен океан. Въпреки че "Европа Клипър" няма да търси пряко следи от живот, сондата ще събере ключова информация за потенциалната обитаемост на този далечен свят.

Дълго пътуване и големи очаквания

Пътешествието на "Европа Клипър" до целта ѝ ще продължи цели 5 години и половина. Това означава, че първите научни данни от мисията ще бъдат получени най-рано през 2029 година. Въпреки продължителното чакане, учените от НАСА са оптимистично настроени за потенциалните открития.

Рекордни размери и амбициозни цели

"Европа Клипър" се отличава като най-големият космически апарат, конструиран някога от НАСА за планетарни изследвания. С размери, надвишаващи тези на стандартно баскетболно игрище, сондата носи набор от сложни научни инструменти, предназначени за детайлно картографиране и анализ на повърхността и подповърхностните структури на Европа.

Европа - загадъчен свят с потенциал за живот

Спътникът Европа, макар и с размери подобни на земната Луна, привлича вниманието на учените с уникалните си характеристики. Предполагаемият подледников океан, който може да съдържа повече вода от всички земни океани взети заедно, прави Европа един от най-обещаващите кандидати за търсене на извънземен живот в Слънчевата система.

Мисията "Европа Клипър" бележи нова ера в изследването на космоса, съчетавайки върхови технологии с неугасващия човешки стремеж към откриване на нови светове и потенциални форми на живот отвъд пределите на нашата планета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    аз да съм добре аз да съм...
    кво е тва 144 лв обсъждане по мрз льльовци то сапуна не можеш да купиш льольо аз да съм добре аи ибети с в гз
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари