Нова надежда за откриване на живот на Марс

0
Учените анализираха замръзнали водни басейни на Червената планета / снимката е илюстративна /
Учените анализираха замръзнали водни басейни на Червената планета / снимката е илюстративна /

Учените анализираха замръзнали водни басейни на Червената планета

НАСА откри потенциални местообитания на живот на Марс.

Експерти от Националната администрация по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) направиха забележително откритие на Марс, идентифицирайки зони, където потенциално биха могли да съществуват бактерии. Изследването е публикувано в престижното научно издание Nature Communications Earth & Environment.

Условия за фотосинтеза

В хода на проучването учените установиха наличието на замръзнала вода в определени области на планетата. Според експертите, количеството слънчева светлина, което прониква през ледената обвивка, би могло да осигури достатъчно енергия за осъществяване на фотосинтеза в плитки басейни със стопена вода.

Изследователите отбелязват, че подобни райони на Земята обикновено са обитавани от разнообразни микроорганизми, включително водорасли, гъби и микроскопични цианобактерии.

"Ако се опитваме да открием живот някъде във Вселената, марсианските ледени покривки вероятно са едно от най-добрите места", споделя Адитя Кулър от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Ролята на праховите частици

Кулър подчертава значението на праховите частици в ледената обвивка, които могат да играят ключова роля във фотосинтезата чрез по-ефективното абсорбиране на слънчева светлина.

"Плътният сняг и лед могат да се стопят отвътре, пропускайки слънчевата светлина, която ги затопля, като в оранжерия", обяснява Фил Кристенсен от Държавния университет на щата Аризона (САЩ).

Потенциални местообитания

Компютърните модели показват, че прашният лед позволява проникването на достатъчно светлина за осъществяване на фотосинтеза до три метра дълбочина. Освен това ледената обвивка осигурява защита на потенциалните микроорганизми от вредната радиация.

Учените локализират вероятните местообитания на бактериите в зоната между 30 и 60 градуса географска ширина в двете полукълба на Марс.

Нова теория за атмосферата на Марс

В края на септември изследователи от Масачузетския технологичен институт представиха теория, според която значителна част от изчезналата атмосфера на Марс може да е останала затворена в глинестата кора на планетата - процес, който вероятно се е случил преди милиарди години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари