Всеки трети българин иска да получава заплата от 4000 лева

0
Българите мечтаят за заплати между 2500 и 4000 лева, но реалността е друга
Българите мечтаят за заплати между 2500 и 4000 лева, но реалността е друга Снимка: Dunavmost / Архив

Българите мечтаят за заплати между 2500 и 4000 лева, но реалността е друга

Ново проучване разкрива значителна разлика между желаното и реалното заплащане в страната. Докато повечето българи смятат за "удовлетворяваща" месечна заплата сума между 2500 и 4000 лева, официалните данни показват съвсем различна картина.

Мечти срещу реалност

Според анкета, проведена от платформата за намиране на работа Work Talent (WorkTalent.com), българите имат следните представи за достойно заплащане:

  • 38% от анкетираните посочват 4000 лева като оптимална заплата
  • 24% смятат, че 3000 лева биха били достатъчни
  • 20% определят 3500 лева като удовлетворяваща сума
  • 7% са на мнение, че 3250 лева биха били подходящи
  • 6% споделят, че 2500 лева биха били достатъчни
  • 5% посочват 2750 лева като желана заплата

Интересното е, че тези очаквания значително надвишават средната работна заплата в страната, която към средата на годината възлиза на 2296 лева, според официалните данни.

Секторни различия

Важно е да се отбележи, че заплащането варира значително в зависимост от сектора. Например, в информационните технологии (ИТ) средната заплата е значително по-висока от общата за страната. По данни на Националния статистически институт (НСИ) към месец юни тази година, средната заплата в сектор "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" достига впечатляващите 5164 лева.

Над средното ниво от 3000 лева месечно се заплаща и в сферата на финансите и енергетиката. В същото време, в отрасли като строителство, туризъм и селско стопанство средната заплата остава под прага от 2000 лева, макар че тук трябва да се отчете и фактът, че част от реалните доходи в тези сектори може да не се отразяват в официалната статистика.

Географски диспропорции

Проучването разкрива и значителни географски различия в нивата на заплащане. Столицата София предвидимо води класацията със средна месечна заплата от 2697 лева. Следват я:

  1. Област София - 1815 лева
  2. Варна - 1790 лева
  3. Стара Загора - 1780 лева
  4. Враца - 1777 лева
  5. Пловдив - 1676 лева
  6. Русе - 1601 лева
  7. Пазарджик - 1596 лева
  8. Габрово - 1592 лева
  9. Шумен - 1550 лева

На другия полюс се нареждат области като Видин (1288 лева), Кюстендил (1291 лева) и Благоевград (1296 лева), където средните заплати са значително по-ниски.

Изводи от проучването

Експертите от Work Talent обобщават резултатите от анкетата така:

  • 90% от участниците биха били доволни при заплата над 3000 лева
  • Един от всеки трима анкетирани желае минимум 4000 лева месечно
  • Всички участници са на мнение, че заслужават по-високо възнаграждение от това, което получават в момента

Тези данни ясно показват разминаването между очакванията на работещите и реалната ситуация на пазара на труда в България. Въпреки че желанията за по-високи доходи са разбираеми, важно е да се отчитат и икономическите реалности в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Възмутена
    С какво 240 в НС допринасят за подобряване на икономическата ситуация в страната - на какво основание получават високите си заплати, а партиите - субсидията си?
  • 5
    2
    Де да знам
    Не знам колко си гледат в телефоните, но същите тия, уж неграмотни и неквалифицирани работници като отидат в нормална държава работят за по 3000 ЕВРО минимум. Като че са им поникнали още четири ръце. Истината е, че тук остават тия които са притиснати къде от синовен дълг, да обгрижват родителите си, къде от други несгоди. Мой приятел като един прост заварчик не пада под 7000 евро месечно. Къща си купи в Германия, изтегли си родителите там. А е на 30.
  • 2
    1
    LOL
    Искат много, но могат и знаят само да гледат на телефона клипчета в тик ток. Това са реалностите. Следващото поколение ще бъде задълго изхранвано от родителите им, а кадърните ще работят до пределна възраст поради липса на работници.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари