Вирусните заболявания бележат ръст в Русе

0
Експерти препоръчват комплексна ваксинация за възрастни и деца
Експерти препоръчват комплексна ваксинация за възрастни и деца

Експерти препоръчват комплексна ваксинация за възрастни и деца

През последните две седмици в Русе се наблюдава значително увеличение на вирусните заболявания, съобщават медицински специалисти от крайдунавския град. Паралелно с този тревожен тренд се отчита и повишен интерес към ваксинацията сред жителите на областния център.

Според информация от общопрактикуващите лекари в Русе, броят на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания и COVID-19 през изминалата седмица е нараснал двойно. Това повишение предизвиква загриженост сред медицинската общност и жителите на града.

Въпреки официалните данни, реалната картина на заболеваемостта може да бъде още по-сериозна. Голяма част от заразените остават извън полезрението на здравната система, тъй като не са преминали през лабораторни изследвания за установяване на конкретния патоген. Мнозина избират да се лекуват самостоятелно вкъщи, прилагайки симптоматично лечение.

В отговор на нарастващата заболеваемост, здравните власти предприемат мерки за улесняване на достъпа до ваксинация. Тази година общопрактикуващите лекари ще предоставят безплатно на лица над 65-годишна възраст ваксини срещу коронавирус, грип и новата ваксина срещу пневмококови инфекции.

Доктор Розина Мирчева, управител на лаборатория в Русе, коментира ситуацията пред БНТ: "Хубаво е през есенно-зимния сезон да се направи и тази ваксина. Хората много се притесняват от факта, че много ваксини ще се сложат и да не би нещо да им се случи на организма. Не, нищо няма да се случи. Нашата имунна система е така устроена, че тя може да приеме много голямо количество антигени и да образува срещу тях антитела, така че няма никаква опасност, но трябва да се поставят в пълно здраве."

Специалистът подчертава важността на ваксинацията не само за възрастните, но и за най-малките. Д-р Мирчева препоръчва на родителите да обмислят поставянето на детския вариант на пневмококовата ваксина на своите деца, тъй като тя осигурява защита срещу усложнения, свързани с различни респираторни заболявания.

Здравните експерти призовават жителите на Русе да бъдат особено бдителни през предстоящия есенно-зимен сезон и да предприемат необходимите предпазни мерки, включително ваксинация, спазване на лична хигиена и своевременно търсене на медицинска помощ при поява на симптоми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    притеснен
    ауууу че си режем вените
  • 2
    1
    ;'';;'
    Тази пропаганда се заплаща, затова обилно се разпространява!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари