Ангел Кунчев: Има коктейл от инфекции, водещ е Ковид-19

0
Есенният сезон донася нова вълна от респираторни инфекции
Есенният сезон донася нова вълна от респираторни инфекции Снимка: БТА

Есенният сезон донася нова вълна от респираторни инфекции

Доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, алармира за рязко повишаване на заболеваемостта от респираторни инфекции с настъпването на есента. В интервю за предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" той разкри, че COVID-19 продължава да бъде водещата причина за над 50% от случаите, търсещи медицинска помощ.

Характерните симптоми на COVID-19 включват отпадналост, мускулни болки, главоболие, дразнене в гърлото, хрема, продължителна кашлица и повишена температура. Доц. Кунчев сподели личния си опит с вируса, отбелязвайки, че симптомите обикновено отшумяват в рамките на 3-4 дни.

"В момента в болниците има и хора с по-тежко протичане, с усложнения и тежки пневмонии, но няма нищо общо с картината, която познаваме отпреди две-три години", подчерта експертът.

Според доц. Кунчев, новите щамове на вируса еволюират към по-лесно предаване и по-леко протичане, което им дава предимство в разпространението. Въпреки това, той не препоръчва масова ваксинация срещу COVID-19, но настоява за ваксиниране на хората от рисковите групи.

Паралелно с COVID-19, експертът обърна внимание и на сезонния грип. Грипните ваксини вече са налични, като ваксинацията може да продължи до настъпването на грипната епидемия. Доц. Кунчев обясни, че климатичните условия в Северното полукълбо благоприятстват появата на грипния вирус през октомври, достигайки пик в края на януари или началото на февруари.

Световната здравна организация (СЗО) координира мрежа от стотици лаборатории, които ежегодно анализират проби за прогнозиране на предстоящите епидемични щамове. Тази информация се използва от производителите при създаването на ваксини, включващи четири щама - 2 "А" и 2 "В".

Отминалото лято беше определено като сравнително спокойно от епидемиологична гледна точка, без значителни епидемични огнища по Черноморието. Въпреки това, експертът отбеляза случаи на внос на морбили, холера и малария, които бяха своевременно овладени.

Доц. Кунчев изрази загриженост относно завръщането на болести като коклюш и морбили, дължащо се на понижения обществен имунитет. Той обясни, че това е резултат от намаленото изпълнение на националните имунизационни календари в различни европейски страни.

Експертът подчерта важността на балансираното хранене и поддържането на добра форма за изграждане на силен имунитет. Той предупреди и за опасността от фалшиви реклами, използващи изкуствен интелект за манипулиране на образи на здравни експерти.

"Молбата ми към всички е: не вярвайте в никакъв случай на каквато и да било реклама, каквото и да било лекарство. Това, което ви предлагат, е всъщност измама", призова доц. Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    охаааа
    коктейл?! а под формата на кегове и шотове няма ли? някой по-удобен вариант? направете ги тези вируси да са удобни за всички хора, всеки да може да си закупи
  • 5
    1
    ВЕНЕЛИН
    БАЙ АНГЕЛЕ МНОГО ВИ СТАНАХА ЛЪЖИТЕ В УСЛУГА НА С З О И ТИ КАТО ГЕНЕРАЛЧЕТО И И Б БОРИСОВ НЕ СИ ЗНАЕТЕ ЛЪЖИТЕ , ВСЕКИ ДЕН РАЗЛИЧНА ПОЗО. ! НЕ МОЙ ТАКА !BVKTR
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари