Тодор Кантарджиев: Всеки четвърти болен от грип развива усложнения

0
Как да се предпазим от респираторни инфекции този сезон
Как да се предпазим от респираторни инфекции този сезон Снимка: БТА / Архив

Как да се предпазим от респираторни инфекции този сезон

В разгара на сезона на настинките и вирусните заболявания, проф. Тодор Кантарджиев, виден епидемиолог, сподели ценни прозрения за особеностите на респираторните заболявания тази година. В интервю за "Труд news" той обсъди теми като разпространението на грипа, ефективността на електронните рецепти и как да се предпазим от коклюш и други сезонни инфекции.

Очаквания за грипния сезон

Според проф. Кантарджиев, разпространението на грипните вируси обикновено започва през ноември. Интересен факт е, че през последните 10 години първо се доказват грипни вируси от група Б, след което започват да преобладават тези от група А. Епидемичното разпространение, засягащо училища и големи колективи, обикновено настъпва през декември, като пикът на инфекцията се очаква в края на януари или началото на февруари.

"От 15 години разпространението на грипните вируси обикновено става през месец ноември. Тогава Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) винаги доказва първите грипни вируси," споделя професорът.

Фактори, влияещи върху разпространението на грипа

Проф. Кантарджиев подчертава, че грипните епидемии започват при наличието на благоприятни условия:

  1. Възприемчиво население без достатъчно напрегнат колективен имунитет.
  2. Ниска температура, която води до:
    • Събиране на хората на закрито, улеснявайки предаването на инфекции.
    • Свиване на кръвоносните съдове в носната лигавица, намалявайки защитата срещу вируси.

Особености на грипната инфекция

Грипът се отличава с изключително кратък инкубационен период - само 12 до 24 часа след контакта с вируса. Това води до бързото му разпространение, като един заразен човек може да инфектира 2-3 други в първите дни на заболяването.

"Интересното при него е, че за разлика от другите вирусни инфекции, той е с най-кратък инкубационен период и се проявява само 12 до 24 часа след контакта с вируса, което води до много бързото му разпространение," обяснява проф. Кантарджиев.

Лечение и усложнения

Професорът подчертава важността на правилното лечение и опасността от самолечение с антибиотици при вирусни инфекции. Той отбелязва, че около 20-25% от болните със сезонен грип развиват усложнения, най-често бактериална пневмония.

"Взимането на антибиотик при вирусни инфекции е неправилно. Антибиотик може да се взима само при усложненията. Но около 20-25% от болните със сезонен грип развиват усложнение – някаква бактериална инфекция," предупреждава експертът.

Електронни рецепти и тяхната ефективност

Проф. Кантарджиев изразява критично мнение относно ефективността на електронните рецепти. Той посочва няколко проблема:

  1. По-дълго време за попълване в сравнение с хартиените рецепти.
  2. Възможно забавяне при спешни случаи, където бързото назначаване на антибиотик е критично.
  3. Риск от закупуване на антибиотици от съседни държави, което води до неотчетена употреба.

Ваксинация срещу грип

Експертът обсъжда двата вида противогрипни ваксини за деца:

  1. Инжекционна ваксина, подобна на тази за възрастни.
  2. Жива ваксина, която се прилага назално и създава имунитет в лигавицата.

COVID-19 и други респираторни заболявания

Проф. Кантарджиев отбелязва, че случаите на COVID-19 в момента са по-леки и не водят до натоварване на здравната система. Той съветва да се търси медицинска помощ при появата на тежки симптоми като затруднено дишане и посиняване на устните.

Предизвикателства пред здравеопазването

Професорът обръща внимание на необходимостта от превантивни мерки срещу комари и кърлежи, които трябва да се предприемат навреме. Той критикува липсата на адекватни действия в София и други части на страната, което е довело до увеличаване на случаите на западнонилска треска и лаймска болест.

Коклюш и имунизации

Проф. Кантарджиев изразява загриженост относно занемарените реимунизации срещу коклюш и подчертава важността на ваксинацията, особено за бременни жени и възрастни, които ще се грижат за новородени.

"Майките трябва да се ваксинират, планирайки своята бременност или по време на бременността. А когато бебето се връща в семейството от родилния дом, трябва роднините да са имунизирани," съветва той.

В заключение, интервюто с проф. Кантарджиев предоставя ценна информация за подготовката и справянето със сезонните респираторни заболявания, подчертавайки важността на превенцията, правилното лечение и отговорното отношение към общественото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари