Тодор Кантарджиев: Няма опасност от нова COVID вълна в България

0
Тодор Кантарджиев: Няма опасност от нова COVID вълна в България
Тодор Кантарджиев: Няма опасност от нова COVID вълна в България Видео: NOVA

Бившият шеф на НЦЗПБ съветва кога и кой да се ваксинира

Проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, направи обстоен анализ на текущата ситуация с COVID-19 в страната. В интервю за телевизия NOVA той разясни причините за наблюдаваното увеличение на случаите и даде препоръки за ваксинация.

Според експерта, в момента не сме изправени пред началото на нова вълна от коронавирус. Той отбеляза, че от два месеца и половина се наблюдава плавно нарастване на случаите, което е типично за това заболяване в началото на зимния и пролетния сезон. През последните седмици броят на заразените е достигнал плато.

Професор Кантарджиев подчерта, че има няколко фактора, които допринасят за по-спокойното отношение на хората към вируса. На първо място, новите варианти на COVID-19 не водят до толкова тежко протичане на заболяването. Освен това, българското население е натрупало значителен имунитет - почти всеки е имал контакт с вируса, преболедувал е или е ваксиниран.

"Имунната система и клетъчната памет на хората вече имат данни за контакт с коронавирус и затова той се прекарва по-леко", обясни професорът.

По отношение на ваксинацията, експертът препоръча поставяне на COVID-19 ваксина основно за хора над 65-годишна възраст и тези с имунни дефицити. Той не съветва масово ваксиниране, особено на здрави хора, които вече са преболедували или са ваксинирани няколко пъти.

Що се отнася до ваксините срещу грип, професор Кантарджиев напомни, че октомври е подходящият месец за имунизация. Това е така, защото са необходими 2-3 седмици, за да се изгради защита след ваксинацията. Първите случаи на грип обикновено се регистрират през ноември, а епидемичното разпространение започва през декември.

Експертът призова гражданите да се информират и да вземат решения за ваксинация след консултация с личния си лекар, като се съобразят с индивидуалното си здравословно състояние и рисковите фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари