Вирус, пренасян от кърлежи, може да причини мозъчни инфекции

0
Wetland virus може да причини неврологични увреждания, предупреждават експерти
Wetland virus може да причини неврологични увреждания, предупреждават експерти

Wetland virus може да причини неврологични увреждания, предупреждават експерти

Учените представиха нови доказателства за вирус, пренасян от кърлежи, който може да заразява хората и да доведе до неврологични заболявания. Открит в Китай, вирусът е наречен Wetland virus (WELV) и за първи път е изолиран през юни 2019 г. при пациент в град Джинжоу, според публикация в "The New England Journal of Medicine" от 4 септември.

Пациентът, 61-годишен мъж, се оплаквал от висока температура, главоболие и повръщане пет дни след като посетил парк във Вътрешна Монголия, автономен регион на Северен Китай. Мъжът съобщил, че е бил ухапан от кърлежи по време на разходката си, но лечението с антибиотици не дало резултат, което накарало лекарите да търсят друга причина за състоянието му. След анализ на ДНК и РНК в кръвта му, учените открили нов вирус от групата на ортонаировирусите, която включва и причинителя на кримско-конгоанската хеморагична треска, опасно заболяване, разпространявано също чрез ухапвания от кърлежи.

Wetland virus не е бил откриван преди нито при хора, нито при животни. След установяването му при пациента, учените започнали проучвания върху кърлежи и животни в Северен Китай, включително във влажния парк, който мъжът е посетил. Те събрали почти 14 600 кърлежи и установили, че около 2% от тестваните партиди са положителни за вируса. Най-често вирусът бил открит при кърлежи от вида Haemaphysalis concinna, но също така бил идентифициран в малък процент овце, коне и прасета, както и при гризачи от вида Transbaikal zokor (Myospalax psilurus). Няма данни за заразяване на кучета и говеда, въпреки че някои животни показали наличието на антитела срещу вируса.

Освен това, учените провели изследвания на кръвта на горски рейнджъри в района и установили, че 12 от 640 проби съдържат антитела срещу вируса, което показва предишна експозиция. Те също така изследвали пациенти в четири болници в Североизточен Китай, които са развили треска след ухапвания от кърлежи. При 20 от тях тестовете за вируса били положителни, като трима пациенти са били заразени и с други болести, предавани от кърлежи, а останалите 17 са имали само инфекция с WELV.

Симптомите на пациентите с WELV включвали треска, замаяност, главоболие, неразположение, болки в гърба, както и гадене, повръщане и диария. Лабораторните анализи показали увреждане на тъканите и нарушено съсирване на кръвта при много от заразените. Един пациент изпаднал в кома, като изследванията разкрили висока концентрация на бели кръвни клетки в течността около мозъка и гръбначния мозък – ясен признак на инфекция. Въпреки тежките състояния, всички пациенти се възстановили и били изписани в рамките на 4 до 15 дни.

Опитите на изследователите да инжектират вируса в лабораторни мишки показали, че той може да предизвика фатални инфекции, които засягат множество органи, включително мозъка. Това потвърдило, че вирусът може да причини сериозни инфекции на нервната система при хората.

Учените подчертават, че тези открития показват потенциалната опасност от новооткрития вирус и важността на засилено наблюдение и изследване на нововъзникващите ортонаировируси за по-добро разбиране на техните ефекти върху човешкото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари