Тодор Кантарджиев: Вирусът Нипа е с до 70% смъртност

1
Нямаме възможност за пряк контакт, но българските туристи да внимават
Нямаме възможност за пряк контакт, но българските туристи да внимават Снимка: БГНЕС

Нямаме възможност за пряк контакт, но българските туристи да внимават

Вирусът Нипа, който се разпространява в Индия, представлява сериозна заплаха със своята висока смъртност, достигаща до 50-70% при заразените. Епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев коментира пред вестник "24 часа", че вирусът се пренася при пряк контакт и може да причини тежка хеморагична треска, като основният природен резервоар са прилепите. За щастие, такива прилепи, които боледуват от Нипа, не съществуват в България, което намалява риска от разпространение на вируса у нас.

“Апелирам българските любознателни туристи да са много внимателни в местата, където има инфекции. Да не търсят емоция на места, където може да се заразят”, предупреди Кантарджиев.

Вирусът Нипа може да причини смъртоносна треска с подуване на мозъка при хората, като десетки случаи на заразяване вече са регистрирани в южния индийски щат Керала. След смъртта на 14-годишно момче, властите в региона предприемат превантивни мерки, за да ограничат разпространението на инфекцията.

Световната здравна организация (СЗО) класифицира вируса Нипа като приоритетен патоген поради неговия потенциал да предизвика епидемия. За момента няма ваксина, която да предотврати инфекцията, нито лечение, което да облекчи симптомите.

В отговор на заплахата, индийското правителство е издало заповеди за създаване на 25 комитета, чиято цел е идентифицирането и изолирането на засегнатите хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    към Софи
    Хората им викат,не ходете там.Те там хукват.Хората им викат,ковид.има те натам отиват да съпреживеели....ИдИоТи
  • 2
    4
    към Софи
    Българите са прости хора да знаеш.Ако работеха като немците,организираха се като евреите и качеството и точноста и честноста им беше швейцарска? Номер едно щяха да бъдат на Балканите.Ама нали са свинари,цървули и набе вутевци,що да чиниш от мързелаци и простаци.
  • 2
    3
    Софи
    Стига се мотахте в Индия,тези мрьсни мизерни диваци и цигани!Бягайте оттам,...
  • 7
    2
    do 1
    Какви медицински прегледи минават там и тук? ,А карантина?
  • 9
    1
    С пък тук чакат
    работници от Индия.Съвсем ще я втасаме.Д-ре, призовете тия пишман туристи малко поне да се спрат или като се върнат да са в изолация.Външно министерство и здравното да се активират и да следят за идващите оттам.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари