Швеция потвърди първи случай на маймунска шарка

0
Болестта, обявена за глобална здравна заплаха, достигна и северната страна
Болестта, обявена за глобална здравна заплаха, достигна и северната страна

Болестта, обявена за глобална здравна заплаха, достигна и северната страна

Швеция официално съобщи за първия си потвърден случай на маймунска шарка, след като вирусът, причиняващ заболяването, бе установен в страната. По време на пресконференция, министърът на здравеопазването и социалните въпроси Якоб Форсмед потвърди, че заразеният пациент е диагностициран с по-тежката форма на вируса, известна като клад I (Clade I).

Маймунската шарка е вирусно заболяване, което се предава чрез директен физически контакт със заразени хора или животни, както и чрез контакт с материали, съдържащи вируса. Болестта предизвиква обриви, които се характеризират с мехури. Въпреки че в повечето случаи пациентите се възстановяват напълно, заболяването може да бъде особено опасно за уязвимите групи, като деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

Световната здравна организация (СЗО) обяви маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост. Това стана след като епидемията в Демократична република Конго започна да се разпространява и в други държави. Тази обява идва само две години след последното голямо здравно извънредно положение, което също бе свързано с маймунската шарка.

Макар че заболяването до момента е било ограничено главно в определени райони на Африка, скорошното му разпространение в други държави създава нови рискове за глобалното обществено здраве. Властите в Швеция също така подчертаха важността на наблюдението и бързата реакция, за да се предотврати по-нататъшно разпространение на вируса в страната и региона.

Медицински експерти в Швеция следят внимателно ситуацията и препоръчват повишено внимание сред населението, особено в случай на симптоми като обриви и мехури. Тяхната основна цел е да осигурят адекватна защита на рисковите групи и да предотвратят нови случаи на зараза.

Епидемиологичните служби в страната вече са в контакт със Световната здравна организация и други международни здравни институции, за да се координират действията и да се гарантира, че необходимите ресурси и информация са налични за борба с болестта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари