Африка обяви извънредна ситуация заради маймунската шарка

0
Въвеждат спешни мерки за превенция на заболяването
Въвеждат спешни мерки за превенция на заболяването

Въвеждат спешни мерки за превенция на заболяването

В Африка бе обявена извънредна ситуация заради мащабното разпространение на маймунската шарка (mpox), което поставя под заплаха общественото здраве на целия континент. Мерките бяха въведени от Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, ръководени от Жан Касея, който заяви, че това решение е взето с "тежко сърце", но с непоколебим ангажимент към африканските граждани.

Основната причина за обявяването на извънредната ситуация е рязкото нарастване на случаите на маймунска шарка в Демократична република Конго (ДР Конго), където от началото на 2023 г. са регистрирани над 7 000 случая, от които повече от 1100 са завършили фатално. Само за първата половина на 2024 г. заразените в страната са над 11 000, като най-засегнати са децата. Освен това вирусът се разпространява и в съседните държави, което създава сериозни опасения за по-широка епидемия.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни. Вирусът може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт. Симптомите включват треска, мускулни болки и големи циреи по кожата. Болестта за първи път е открита при хора през 1970 г. в ДР Конго. През май 2022 г. заболеваемостта рязко се увеличи в световен мащаб, като засегна предимно хомосексуални и бисексуални мъже, което накара Световната здравна организация (СЗО) да обяви международна извънредна ситуация за общественото здраве. Тази мярка остана в сила до май 2023 г.

От септември 2023 г. в ДР Конго се наблюдава нова вълна от зарази, свързана с различен щам на вируса - Clade Ib. Нарастващият брой на заразените и смъртните случаи доведоха до извънредни мерки и международни усилия за справяне с кризата. Миналата седмица ръководителят на СЗО, Тедрос Адханом Гебрейесус, свика спешна среща на международни експерти, за да обсъдят ситуацията в Африка и възможните действия за овладяване на епидемията.

В отговор на кризата, правителството на Съединените американски щати обяви, че ще предостави 10 милиона долара на ДР Конго за здравна помощ, както и 50 000 ваксини срещу маймунска шарка. Тези мерки са част от глобалните усилия за овладяване на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшното разпространение на вируса в региона.

Африканските здравни власти призовават за спешни действия и международна подкрепа в борбата с маймунската шарка, която продължава да се разпространява и заплашва живота на милиони хора в целия континент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...