СЗО обяви маймунската шарка за извънредна заплаха за общественото здраве

0
Повече от 14 000 случая на нов щам са регистрирани тази година в Африка
Повече от 14 000 случая на нов щам са регистрирани тази година в Африка

Над 14 000 случая на нов щам са регистрирани тази година в Африка

Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост за болестта маймунска шарка за втори път в рамките на две години. Решението на СЗО бе взето след като в Демократична република Конго беше установено ново огнище на заболяването, което вече се е разпространило и в съседни държави, довеждайки до 90 регистрирани случая на заразата.

По данни на СЗО, през тази година в Африка са регистрирани повече от 14 000 случая на нов щам на маймунската шарка. Въпреки усилията на местните здравни власти, заболяването се разпространява бързо и е взело най-малко 500 жертви до момента. Това бе потвърдено от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който направи изявление по време на видеоконферентна връзка, проведена за обсъждане на епидемията, информира БТА.

Маймунската шарка е вирусно заболяване, характеризиращо се с обрив с мехури, което се разпространява чрез физически контакт със заразени хора или животни, както и чрез контакт със заразени материали. Въпреки че повечето пациенти се възстановяват напълно, заболяването може да бъде особено опасно за уязвими групи като деца, бременни жени и хора със слаба имунна система.

СЗО подчерта, че освен в Демократична република Конго, случаи на маймунска шарка вече са регистрирани и в още 12 африкански държави. Особено тревожно е, че в момента се разпространява нова форма на заболяването, която може да представлява допълнителна заплаха за общественото здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    88
    За всичко е виновна СЗО!!! Крадецът вика, дръжте крадеца!
  • 0
    4
    До 2
    Вече е късно да се търси 0 вия пациент. В Конго правилно са обявили извънредно положение.Макар и позакъсняло.Още май 2024г.у нас има регистрирани случаи.При всяко подобно заразно заболяване, предаващо се по въздушно капков път, е необходимо карантиниране/изолация на болния и контактните му.Цяла Африка е обхваната и не трябва да се пътува за там. Нито наши сънародници да се прибират насам.Опасността от новия щам е за бременни и друго рискови контингенти. Има начин за стопиране на процеса на разпространение, въпрос на компетентност и най - вече желание.
  • 0
    3
    Лойд Остин
    Болестта е много разпространена в Украйна,а причината е: Световната здравна организация (СЗО) обяви извънредна ситуация за общественото здраве с международна значимост заради болестта маймунска шарка, предаде Ройтерс. Преди две години Великобритания обяви, че повече от половината от потвърдените случаи на маймунска шарка са регистрирани при мъже, които са хомосексуалисти, бисексуални или такива мъже, които правят секс с мъже.
  • 0
    2
    до 1
    Много опростено ги виждаш нещата. Ти търсил ли си "пациент 0" някога?
  • 3
    1
    СЗО
    Вие за какво сте?Само да плашите и дотам.Обявете Забрана за влизане и излизане от установените огнища.Пълна изолация, докато премине.Не се дръжте неадекватно, както при появата на Ковида. Само съобщавахте и всички щъкаха насам и натам.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...