Виолета Коритарова: Строителният бранш се възражда

0
ие заварихме с моя екип доста капани в министерството, но вярвам, че оценявате тяхното преодоляване в кратки срокове
ие заварихме с моя екип доста капани в министерството, но вярвам, че оценявате тяхното преодоляване в кратки срокове Снимка: Благой Кирилов / БТА

С моя екип заварихме доста капани в министерството, но вярвам, че оценявате тяхното преодоляване в кратки срокове

Строителният бранш се възражда и е готов за партньорство с МРРБ.

Министър Виолета Коритарова заяви, че строителният сектор в България преживява възраждане и е готов да си сътрудничи с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за изпълнение на всички предстоящи задачи. Това стана ясно по време на деветата кръгла маса, организирана от Камарата на строителите в България (КСБ) и вестник "Строител", на тема "Перспективи, предизвикателства и визия за развитие на строителния сектор".

Растеж в строителния сектор

Министър Коритарова подчерта увеличения брой фирми в професионалния регистър на КСБ, който вече наброява 7500 компании. Това е ясен индикатор за подобряващите се възможности в бранша.

"Проекти ще има за всички - малки, средни и големи компании. За нас е важно да възстановим и дейностите по големите инфраструктурни проекти", заяви министърът.

Преодоляване на предизвикателствата

Коритарова отбеляза, че строителният сектор е преминал през множество изпитания през последните години, включително COVID-19 кризата и конфликта в Украйна. Въпреки това, тя изрази увереност, че тези трудности вече са в миналото.

Фокус върху бъдещи проекти

Министърът акцентира върху няколко ключови области за бъдещо развитие:

  1. Изпълнение на проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост
  2. Реализация на големи инфраструктурни проекти
  3. Пътно поддържане
  4. Развитие на регионите

Програма за саниране

Коритарова подчерта важността на бързото стартиране на програмата за саниране, заявявайки:

"Да, ние заварихме с моя екип доста капани в министерството, но вярвам, че оценявате тяхното преодоляване в кратки срокове".

Тя увери, че се работи усилено за навакване на забавянето по Етап 1 от програмата, с цел до края на годината да бъдат сключени договори с общините за саниране.

Транспортни проекти в развитие

Димитър Недялков, заместник-министър на транспорта и съобщенията, представи текущите проекти на ведомството. Той съобщи за 13 одобрени проекта по програма "Транспортна свързаност" 2024-2027, които включват някои от най-мащабните пътни и железопътни проекти в страната.

Инвестиции в транспортната инфраструктура

Недялков очерта няколко ключови проекта:

  1. Изграждане на автомагистрала Русе - Велико Търново
  2. Рехабилитация на вълнолома в пристанището в Бургас (38 милиона лева)
  3. Модернизация на железопътната линия София-Драгоман
  4. Възстановяване и изграждане на тягови подстанции
  5. Внедряване на радарни системи за наблюдение в реално време

Допълнителни източници на финансиране

Заместник-министърът напомни за други два важни източника на финансиране:

  1. Механизъм за свързване на Европа
  2. План за възстановяване и устойчивост

По Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени над 1,4 милиарда лева за закупуване на нов железопътен подвижен състав.

Подобряване на международната свързаност

Недялков спомена за одобрен проект от Европейската комисия на стойност 230 милиона евро за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав. Също така, той информира за започнало предпроектно проучване за изграждане на втори мост при Русе.

Призив за стратегическо планиране

Инженер Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, подчерта нуждата от дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на строителния сектор. Той призова за създаване на документ, базиран на политически и обществен консенсус, който да очертае важните инфраструктурни проекти за следващите 5-10 години.

Фокус върху пътната безопасност

Министър Коритарова информира, че МРРБ и пътната агенция работят усилено за намаляване на пътнотранспортния травматизъм в цялата страна. Тя съобщи за възобновяването на дейностите по магистрала "Хемус", като се очаква лот 1 от Боаза до пътен възел "Дерманци" да бъде завършен в края на тази или началото на следващата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари