Катастрофите по пътя Русе - Бяла ще намалеят, ама друг път

7
Празни обещания: Магистралата Русе - Велико Търново - панацея или отлагане на проблема?
Празни обещания: Магистралата Русе - Велико Търново - панацея или отлагане на проблема? Снимка: БТА / Архив

Празни обещания: Магистралата Русе - Велико Търново - панацея или отлагане на проблема?

Министър Виолета Коритарова, с усмивка на уста и сигурност в гласа, обяви пред парламента, че новата магистрала Русе - Велико Търново ще бъде панацея за намаляване на пътно-транспортните произшествия. Но нека сложим за момент лъскавите обещания под лупа и видим дали тази магистрала не е просто поредният политически мираж.

Първо, да разгледаме идеята за разширение на пътя Русе - Бяла. Министърът я отхвърля като "нецелесъобразна", насочвайки всички ресурси към автомагистралата. Тук обаче възниква въпросът: ако текущият път е в "много добро състояние", както твърди Коритарова, защо тогава не се инвестира в неговото разширение, което би могло да донесе по-бързи и по-евтини резултати? Изглежда, че обещанието за магистрала е по-привлекателно за медийния цирк, отколкото практичното решение.

Да, Коритарова спомена за ремонти и поддръжка, но нека бъдем честни – 80 000 лева за ландшафтни дейности звучи повече като козметичен ремонт, отколкото като сериозна инвестиция в пътната безопасност. А и какво от това, че пътят е почистен и окосен, ако структурните проблеми остават нерешени?

Ограничаването на скоростта и забраната за изпреварване на кръстовищата са добри мерки, но те са реактивни, не проактивни. Те не решават проблема с инфраструктурата, а само го маскират. Нещо като да сложиш лепенка на счупена чаша и да очакваш да не тече.

И най-важното – обещанието за намаляване на произшествията. Това е голям залог, който се базира на предположението, че новата магистрала ще е по-безопасна по дизайн. Но къде са детайлните проучвания, статистическите анализи, експертните мнения? Или просто се надяваме, че по-новото ще е по-доброто?

Проектът за магистрала Русе - Велико Търново изглежда по-скоро като амбициозен политически проект, отколкото като реално решение за пътните проблеми.

Докато министър Коритарова ни обещава по-светло бъдеще на пътищата, ние, пътуващите, оставаме в очакване на нещо повече от обещания – на реални действия, които ще направят пътуването не само по-бързо, но и по-безопасно. Дотогава, нека не забравяме, че не всяка магистрала, която блести, е златна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Киро
    Парите за магистралата дето Боко ги остави-един и половина милиарда аз ги профуках, сега като ме изберете пак,ще видите магистрала през крив макарон
  • 7
    6
    Daaaa
    Основно тировете са причината,не важат ограничения за тях,при 60 знак летят със 100 за да не убиват инерцията,натискат те да даваш газ,,20 камери има по пътя никой не намаля
  • 17
    5
    експертно мнение
    Катастрофите по Е85 в участъка Русе-Бяла по трасето на така наречения Беленски баир ще намалеят до изчезване след като спрат тировете . Тировете правят керван от няколко камиона и за да ги изпревариш нагоре по баира трябва да имаш свободно пътно платно. При четири лентов път през целия участък е ОК. Но незнайно защо не са предвидили четири ленти през целия Беленски баир.
  • 17
    4
    LaZar
    Преди 20 години Асен Гагаузов смело заявяваше ПРЕЗ 2008 МАГИСТРАЛАТА РУСЕ Велико Търново ЩЕ Е ГОТОВА! НАСЛУШАХМЕ се на обещания И заХЕМУС И ЗА РУСЕ UZ
  • 9
    3
    "Пътят - убиец" остава.
    Така проектирана магистрала от В. Търново - Бяла през Свищов за Русе е пълна тъпотия, нарисувана от някой некадърен безхаберник. Който пътува за Русе и Румъния пак ще кара от Бяла до Русе директно по същото сегашно шосе за по направо - през "тортата на Нунев" по Беленския баир.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари