ВиК- дружествата искат такса вода и за необитаеми имоти

0
Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не
Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не

ВиК операторите настояват за въвеждане на двукомпонентна цена на водата

Българската асоциация по водите (БАВ) предлага радикална промяна в ценообразуването на водоснабдителните услуги. Председателят на асоциацията Иван Иванов представи идеята на Годишната среща на общините, съобщава БТА.

Същност на предложението

Според новия модел, цената на водата ще се състои от два компонента:

  1. Постоянна такса - покриваща разходите за поддръжка на ВиК мрежата
  2. Плаваща такса - базирана на реалното потребление

Ключов момент в предложението е въвеждането на задължително плащане на постоянната такса, дори когато потреблението на вода за даден месец е нулево.

Аргументи в полза на промяната

Иван Иванов изтъква няколко предимства на двукомпонентното ценообразуване:

  1. Предвидимост на приходите за ВиК операторите
  2. Възможност за по-ефективно планиране на инвестиции в инфраструктурата
  3. По-справедливо разпределение на разходите между всички потребители

"Операторите имат постоянни разходи по поддръжката на мрежата, независимо дали в даден имот живеят хора или не. Собствениците на такива имоти трябва да плащат твърдата компонента", аргументира се Иванов.

Потенциални ефекти върху потребителите

Въвеждането на новия модел би довело до различни ефекти за различните групи потребители:

  • Намаление на цената за част от абонатите
  • Повишение на разходите за собственици на множество имоти

Иванов подчертава, че и двата компонента на цената ще подлежат на регулация от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Предистория и контекст

Идеята за двукомпонентно ценообразуване не е нова. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече е правило опити за въвеждането ѝ чрез промени в Закона за водоснабдяването и канализацията. Тези опити обаче са срещнали сериозна съпротива и критики:

  1. Липса на конкретика в законопроекта
  2. Опасения от двойно таксуване за една и съща услуга
  3. Притеснения за значително увеличение на сметките за вода

Мотиви зад предложението

Лозко Лозев, председател на Управителния съвет на "Български ВИК холдинг", разкрива допълнителни мотиви за въвеждането на постоянна такса:

"Населението и потреблението намаляват, но не и разходите за издръжка на ВиК дружествата. Има много населени места с празни домове. Останалите, ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима", коментира Лозев.

Въпреки аргументите в полза на промяната, остават открити въпроси относно социалната ѝ поносимост и механизмите за защита на уязвимите потребители. Темата несъмнено ще продължи да бъде обект на оживени дебати в обществото и институциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Аз
    А за водните режими и долнокачествената хиперхлорирана и с примеси вода кога ще има обезщетения? Знаете само да искате.В Русе и без това е най - скъпа водата. Хайде стига с тоя пладнешки грабеж.
  • 6
    4
    Писна ми
    И какъв ще е ефекта от всичко, когато на тези необитаеми жилища хората си закрият партидите. Освен ако скритият мотив не е повишаване на цената.
  • 10
    3
    безскрупулни комунисти
    Боже, какви нагли и безскрупулни свини има натикани по всички държавни агенцийки, като този Лозко Лозев, който през целия си живот не е работил никога! Това нагло комунистическо прасе какво предлага - бедните да плащат сметките за вода на богатите през тази такса ли ? Кажи си го направо бе Лозко - прасе угоено на държавна хранилка - кажи, че искаш бедните да ти плащат водата на богатите. След това се погледни в огледалото, и си признай, че си един нагъл, злобен, угоен безскрупулен изрод.
  • 12
    2
    Алооо, ВиК!!!
    По времето на соца кубик вода беше няколко стотинки. Днес, в Русе, около 6 лева, т.е. - над 100 пъти. Нима сто пъти вдигнаха заплати и пенсии?! Пък и какво значи хем не живееш няколко месеца в летния си имот, хем плащаш неизползвана вода!
  • 14
    1
    ПАДЕНИЕ на булгаристанците
    Наглостта на измамниците в булгаристан няма край ! ИСКАТ БЕДНИТЕ ДА ПЛАЩАТ ВОДАТА НА БОГАТИТЕ ЧРЕЗ ТАЗИ ТАКСА ! ОНЕЗИ, КОИТО ОТ ГОДИНИ СА НА ВОДЕН РЕЖИМ ЩЕ ПЛАЩАТ ТАКСА ЗА ДА СТОЯТ БЕЗ ВОДА ! булгаристан е най-гнусното и гадно място в което да си погубите живота. СЪВЕТ КЪМ ВСИЧКИ ЗАВЪРШВАЩИ - НАПУСКАЙТЕ И СЕ ЕВАКУИРАЙТЕ ОТ ТАЗИ ГАДНА КОМУНИСТИЧЕСКА КОЧИНА ПО НАЙ-БЪРЗИЯ НАЧИН !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари