Ураганът "Милтън" достигна 5-та категория

0
Мощният ураган заплашва Флорида, властите обмислят масова евакуация
Мощният ураган заплашва Флорида, властите обмислят масова евакуация Снимка: Асен Игнатов / Архив

Мощният ураган заплашва Флорида, властите обмислят масова евакуация

"Милтън" се засили рязко до най-високата пета категория в Мексиканския залив през нощта срещу вторник, насочвайки се застрашително към американския щат Флорида. Природното бедствие предизвиква сериозна тревога сред властите и жителите на района, особено след като само преди две седмици ураганът "Хелън" отне живота на над 230 души в щата.

Според прогнозите на американския Център за ураганите, "Милтън" заплашва да предизвика опасни бурни вълни в залива "Тампа бей" и околните води. Очаква се височината на вълните да достигне между 2,5 и 3 метра над нормалното ниво на прилива. Освен това, метеоролозите предвиждат обилни валежи между 10 и 15 сантиметра.

Особено уязвимо е цялото крайбрежие на Флорида, което се дължи на специфичните географски характеристики на региона. Крайбрежната ивица на Мексиканския залив в щата се отличава с плитко и полегато континентално шелфово дъно. Тази особеност създава естествена бариера, която възпрепятства оттичането на водните маси, предизвикани от бурята. В резултат на това, океанът е принуден да нахлуе към сушата, увеличавайки риска от наводнения.

Ситуацията по западното крайбрежие на Флорида контрастира с тази по източното, където океанското дъно рязко се спуска надолу само на няколко километра от брега. Това прави източното крайбрежие по-малко уязвимо към подобен тип природни бедствия.

Изследване от 2015 година, проведено от бостънската компания за прогнозиране на катастрофи "Карън Кларк и компания", определя залива при град Тампа като най-рисковата зона в Съединените щати по отношение на наводнения, причинени от урагани. Според анализа, потенциалните щети в района могат да достигнат колосалната сума от 175 милиарда долара.

Въпреки че жителите на Флорида са свикнали с честите бури, град Тампа не е бил директно засегнат от мащабен ураган повече от век. Това поставя местните власти и населението пред сериозно изпитание за справяне с надвисналата заплаха.

В светлината на приближаващата опасност, щатските и местните власти вече обмислят възможността за масова евакуация на жителите от най-застрашените райони. Очаква се в следващите часове да бъдат издадени конкретни указания за поведение на населението и евентуални маршрути за евакуация.

Метеоролозите призовават жителите на Флорида да следят внимателно развитието на ситуацията и да бъдат готови за бързи действия при необходимост. Експертите подчертават, че своевременната подготовка и стриктното спазване на инструкциите на властите са от ключово значение за минимизиране на потенциалните жертви и материални щети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари