Ураганът "Милтън" се насочи към Атлантическия океан

0
Стихията опустоши Флорида и взе 10 жертви
Стихията опустоши Флорида и взе 10 жертви Снимка: БТА / АР

Стихията опустоши Флорида и взе 10 жертви

Мощната стихия премина през американския щат, причинявайки наводнения, торнада и прекъсвания на електрозахранването, преди да се насочи към Атлантическия океан. Властите призовават жителите да останат бдителни, докато започват оценка на щетите.

Ураганът "Милтън" напусна бреговете на Флорида и навлезе в Атлантическия океан, оставяйки след себе си път на разрушения в американския щат. Бурята от трета категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън премина през Флорида, причинявайки значителни щети, наводнения и множество торнада.

Според последните данни, предоставени от Министерството на вътрешната сигурност на Съединените американски щати, жертвите на урагана "Милтън" са най-малко 10. Министърът Алехандро Майоркас уточни на брифинг в Белия дом, че според първоначалната информация, тези жертви са в резултат на торнадата, съпътстващи урагана.

В окръг Сейнт Луси, разположен на източния бряг на Флорида, едно от тези торнада е взело пет жертви, съобщи окръжният говорител Ерик Гил. Тази информация подчертава сериозността на ситуацията и опасността, която представляват не само самият ураган, но и съпътстващите го природни явления.

Губернаторът на Флорида, Рон Десантис, коментира ситуацията, заявявайки: "Ще оценим по-добре степента на щетите в хода на деня. Имаме още работа за вършене, но определено ще се справим." Той подчерта, че въпреки сериозността на ситуацията, това не е бил "най-лошият сценарий", тъй като ураганът е подминал град Тампа, макар и в някои райони да са паднали до 45 сантиметра дъжд.

Стихията е причинила прекъсване на електрозахранването за над 3,4 милиона потребители във Флорида. Освен това, по данни на властите, "Милтън" е предизвикал образуването на 150 торнада в щата, което допълнително е усложнило ситуацията и е увеличило мащаба на разрушенията.

В окръг Сарасота нивото на водата е достигнало между 2,5 и 3 метра, което е създало критична ситуация за местните жители. Въпреки това, тези нива са останали под върховите стойности, регистрирани при предишни урагани като "Хелийн".

Властите в силно засегнатите окръзи Хилзбъро, Пинелас, Сарасота и Лий са призовали жителите да останат по домовете си поради опасности като съборени електропроводи, паднали дървета по пътищата, блокирани мостове и наводнения.

В град Плант наводнението е било особено тежко. Градският управител Бил Макданиел описа ситуацията като "напълно помитаща", съобщавайки за спасяването на 35 души през нощта и количество валежи от 34 сантиметра.

Инфраструктурата на щата също е понесла сериозни щети. Покривът на стадиона "Тропикана фийлд" в Сейнт Питърсбърг е бил разкъсан от силните ветрове, а повреда в главния водопровод е наложила спиране на водоснабдяването в града.

Спасителните операции продължават, като държавни служители съобщават за над 40 проведени акции през нощта. Полицията в Тампа е спасила 15 души от къща, повредена от паднало дърво.

Въпреки тежката ситуация, има и добри новини. Летището в Тампа е претърпяло минимални щети и се очаква да възобнови работа до утре, според прогнозата на губернатора Десантис.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който живее във Флорида, изрази съчувствие към засегнатите от стихията в разпространено видео обръщение.

Докато "Милтън" се отдалечава от бреговете на Флорида, предупрежденията за буря остават в сила за части от централноизточното крайбрежие на щата, както и за съседните щати Джорджия и Южна Каролина. Властите призовават жителите да останат бдителни и да следят официалните съобщения за развитието на ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари