Турските овчари отказват да работят без TikTok

1
В Турция не могат да намерят овчари за 3500 лева заплата
В Турция не могат да намерят овчари за 3500 лева заплата Снимка: Асен Игнатов / Архив

В Турция не могат да намерят овчари за 3500 лева заплата

В Турция се наблюдава нарастващ проблем с намирането на овчари, който застрашава традиционното животновъдство в страната. Въпреки предлаганите високи заплати, достигащи 70000 турски лири (над 3500 лева) месечно, собствениците на стада се сблъскват с неочаквано препятствие - искането за постоянен достъп до интернет.

Овчарството в дигиталната ера

Традиционният образ на овчаря, прекарващ дни наред сред природата, далеч от цивилизацията, изглежда вече не е достатъчно привлекателен за младото поколение в Турция. Собствениците на стада в провинция Елазиг споделят за нарастващите трудности при намирането на работници, готови да поемат грижата за овцете.

Нуретин Челенк, местен животновъд, разказва за своя опит: "Преди имах 500 овце, но бях принуден да продам по-голямата част от стадото си, защото не можех да намеря овчар. Сега сам се грижа за останалите животни." Челенк добавя, че ситуацията се е променила драстично през последните години: "Преди овчарите искаха заем, но сега искат интернет."

Високи заплати и допълнителни придобивки

Въпреки че предлагат месечна заплата от 70000 турски лири, която значително надвишава средната за страната, собствениците на стада все още не успяват да привлекат работници. Тази сума е впечатляваща, когато се сравни със заплащането в други професии в Турция:

  • Адвокат: 15000 - 56000 лири
  • Учител: 13000 - 15000 лири
  • Прокурор: 40000 - 45000 лири
  • Фармацевт: 30000 - 100000 лири

Освен високото заплащане, работодателите предлагат и допълнителни придобивки като безплатна храна, напитки, жилище и облекло. Въпреки това, тези стимули изглежда не са достатъчни за привличането на млади хора към професията.

Дигиталните изисквания на модерните овчари

Изненадващо за мнозина, основното изискване на потенциалните овчари е осигуряването на постоянен достъп до интернет. Според информацията, кандидатите за работа настояват за минимум 30 гигабайта мобилен интернет месечно, за да могат да използват популярната социална платформа TikTok.

Това ново изискване поставя допълнително финансово бреме върху собствениците на стада, които вече се борят с нарастващите разходи за поддържане на животновъдството.

Последствия за животновъдния сектор

Кризата с намирането на овчари заплашва да нанесе сериозни щети на животновъдния сектор в Турция. Много стопани, като Нуретин Челенк, са принудени да намалят размера на стадата си или дори да се откажат от бизнеса си поради липса на работна ръка.

Тази ситуация повдига важни въпроси за бъдещето на традиционното животновъдство в страната и необходимостта от адаптиране към променящите се очаквания на младото поколение работници.

Овчарската криза в Турция илюстрира по интересен начин сблъсъка между традиционните професии и дигиталната ера. Въпреки че високите заплати и добрите условия на труд са важни, изглежда, че достъпът до технологии и интернет се превръща в решаващ фактор за привличането на работна ръка в този сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари