Турски лекарства в български сайтове - носят ли риск за здравето?

0
КЗП и ИАЛ налагат санкции срещу нелегалната търговия с медикаменти
КЗП и ИАЛ налагат санкции срещу нелегалната търговия с медикаменти

КЗП и ИАЛ налагат санкции срещу нелегалната търговия с медикаменти

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) предприемат мерки срещу нерегламентираната онлайн търговия с медикаменти от Турция. Въпреки това, българските пациенти продължават да търсят тези лекарства поради недостига им на местния пазар и значително по-ниските цени в съседната държава.

Елена Стефанова, майка на дете с астма, споделя своя опит: "Често се налага да пътуваме до Одрин, за да купим нужното лекарство за детето ми. В Турция цената е в пъти по-ниска, а у нас често има недостиг." Тя добавя, че е забелязала вносни лекарства и на пазара в град Димитровград, но с големи надценки.

Проблемът с дефицита на важни медикаменти в България понякога принуждава лекарите да насочват пациентите си към чужбина, най-вече към Гърция и Турция. Д-р Станиан Станев, кардиолог в Университетската многопрофилна активна лечебница "Света Екатерина", обяснява: "Важно е да отбележим, че когато пациентът отива зад граница с рецепта от лекар, няма проблем. Проблемът идва в новопоявили се сайтове в интернет, където произходът не може да бъде гарантиран."

Комисията за защита на потребителите извършва проверки на всички сайтове за продажба на лекарства. Мария Филипова, председател на КЗП, уточнява причините за налагане на санкции: "На първо място за това, че твърдят, че имат издаден лиценз от ИАЛ. На второ място, че позволяват да се закупи продукт, за който лекарят не е предписал рецепта. И на трето място – нямат пълен контакт и информация." Санкциите за нелоялни търговски практики могат да достигнат до 50 000 лева.

Изпълнителната агенция по лекарствата също налага санкции, като до момента са наложени четири. От агенцията предупреждават: "Нерегламентираната търговия по интернет касае основно неразрешени за употреба в страната лекарства с опаковка и листовка на чужд език, често с неясен произход или фалшиви лекарствени продукти. Те не са с гарантирано качество, ефикасност и безопасност, както по отношение на производството им, така и относно начина им на съхранение, поради което носят сериозен риск за живота и здравето на гражданите."

Въпреки предприетите мерки, много онлайн платформи продължават да функционират и да предлагат широка гама от медикаменти, включително такива за сърдечно-съдови заболявания, антибиотици и хормони, които в аптеките се отпускат само с рецепта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...