Повечето българи не вярват на здравната система

0
Расте неудовлетвореността от здравните системи в Европа, сочи докладът STADA Health Report 2024
Расте неудовлетвореността от здравните системи в Европа, сочи докладът STADA Health Report 2024

Расте неудовлетвореността от здравните системи в Европа, сочи докладът STADA Health Report 2024

За четвърта поредна година неудовлетвореността от здравните системи в Европа продължава да расте, показват данните от годишния доклад STADA Health Report 2024. Представен на пресконференция в Рим, Италия, докладът обхваща мненията на 46 000 души над 18-годишна възраст от 23 европейски държави. За пръв път в проучването е включена и България, с участие на 2000 българи.

България: Недоволство и причини

Данните за България разкриват тревожна картина – едва 37% от българите са удовлетворени от здравната система, което ги поставя почти на последно място по този показател. По-недоволни от тях са само сърбите, поляците, казахстанците и унгарците. Цели 59% от българите заявяват, че не са удовлетворени от здравната система, като основната причина за това е „нестабилна здравна система“ (66%).

Допълнително, 62% от респондентите споделят, че те или техен близък са получили некачествена медицинска грижа. Липсата на доверие в политиците, отговорни за здравната система, също е значителен фактор – 46% от анкетираните не им вярват. Друг проблем е трудността при запазване на час за лекар, споделен от 29% от респондентите.

Решения и предложения

Според мнозинството българи (над 50%), по-високото заплащане на медицинския персонал би подобрило здравната система в страната. Други предложени решения включват хората във властта, занимаващи се със здравеопазване, да имат медицинско образование и лекарите да подхождат индивидуално към всеки пациент. Въпреки общото недоволство, 46% от българите все пак вярват на личните си лекари, считайки, че те знаят кое е най-доброто за тяхното здраве.

Технологии в здравеопазването

Българите също така изразяват желание за по-широко използване на технологии в здравеопазването. 62% от анкетираните биха искали въвеждането на електронно медицинско досие, а 49% – електронна рецепта. Интересно е, че 69% от българите използват Google за информация по здравни теми, което показва активното им участие в дигиталното здравеопазване.

Психично здраве и социални мрежи

По отношение на психичното здраве, 80% от анкетираните българи го определят като „добро“, в сравнение с 65% от европейците, които смятат същото. Въпреки това, близо половината от българите се чувстват самотни. Основните причини за това са твърде много работа и липса на време за социален живот (29%), загуба на близък (18%), прекалено много време в социалните мрежи (12%) и работа от вкъщи, която ограничава социалните контакти (12%).

STADA Health Report 2024 посвещава значителна част от проучването на влиянието на социалните медии върху здравето и поведението на хората. Близо половината от анкетираните българи (48%) смятат, че прекарват твърде много време в социалните мрежи, докато само 17% от останалите европейци имат същото мнение.

Заключение

Данните от годишния доклад STADA Health Report 2024 разкриват нарастваща неудовлетвореност от здравните системи в цяла Европа, включително и в България. Въпреки че има много предизвикателства, българите предлагат конкретни решения за подобряване на здравната система, като по-високо заплащане за медицинския персонал и по-широко използване на технологии. Освен това, въпреки общото недоволство, значителен процент от българите все пак се доверяват на личните си лекари и активно се информират по здравни теми онлайн.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари