Този септември е по-хладен и по-дъждовен от миналогодишния

0
НИМХ: Рекордни температури и необичайни явления белязаха септември
НИМХ: Рекордни температури и необичайни явления белязаха септември Снимка: БГНЕС

НИМХ: Рекордни температури и необичайни явления белязаха септември

Метеорологичен обзор: Септември 2024 - по-хладен и с повече валежи от миналата година.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) публикува своя месечен анализ за метеорологичните условия в България през септември 2024 година. Докладът разкрива интересни тенденции и екстремни стойности, които очертават климатичната картина на страната през изминалия месец.

Температурни колебания и рекорди

Средните месечни температури през септември 2024 година варират между 15 и 22 градуса по Целзий, което е около или малко над климатичната норма. Отклонението от нормата е в диапазона от 0 до плюс 2.5 градуса. Интересно е да се отбележи, че въпреки тези стойности, септември 2024 година се оказва по-хладен в сравнение със същия месец през 2023 година.

Най-високата измерена температура за месеца е впечатляващите 37.0 градуса по Целзий, регистрирана на 3 септември в град Дългопол, област Варна, и на 4 септември в град Раднево, област Стара Загора. От друга страна, най-ниската температура, измерена в населено място, е едва плюс 0.5 градуса по Целзий, отчетена на 22 септември в градовете Самоков, област София, и Чепеларе, област Смолян.

За любителите на планините е интересно да се отбележи, че най-ниската температура за месеца е измерена на връх Мусала - минус 5.6 градуса по Целзий на 30 септември.

В столицата София най-високата измерена температура е 31.6 градуса по Целзий на 4 септември, докато най-ниската е плюс 4.8 градуса на 22 септември.

Валежи и хидрологична обстановка

Що се отнася до валежите, септември 2024 година се характеризира с по-обилни валежи в сравнение с предходната година. В по-голямата част от страната месечните суми на валежите са около климатичната норма - между 50 и 150% от нея. Интересно е да се отбележи, че в най-източните райони и в Рило-Родопската област валежните суми надхвърлят 150% от нормата, докато на отделни места в Дунавската равнина и Горнотракийската низина те са под 50%.

Най-впечатляващото 24-часово количество валеж за страната е измерено в село Граматиково, област Бургас - цели 195 милиметра дъжд на 1 септември сутринта. За сравнение, в София най-голямото измерено 24-часово количество валеж е 16 милиметра дъжд на 11 септември.

Интересен факт е, че на 29 септември, при нахлуване на по-студен въздух в планините над 2000 метра надморска височина, вали сняг и се образува снежна покривка. На Черни връх и връх Ботев на 30 септември е измерена височина на снежната покривка от 2 сантиметра.

Метеорологични явления и тяхното въздействие

През месец септември са наблюдавани няколко интересни метеорологични явления. На 11 септември в град Белослав, област Варна, е регистрирано наводнение вследствие на гръмотевична буря и проливен дъжд. Падналото количество валеж за 3 часа надвишава два пъти месечната норма за района.

Друго забележително явление е наблюдавано на 20 септември около 16:45 часа над морето в района на град Ахтопол - воден смерч, който се е формирал съвсем близо до сушата. Това явление е свързано с неустойчивост на въздушната маса и силни възходящи движения в атмосферата.

Влияние върху селското стопанство

Падналите валежи в края на септември, особено в Централна и Североизточна България, където на много места са измерени над 30-40 литра на квадратен метър (Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич), са подобрили състоянието на влагозапасите в горните почвени слоеве. Това благоприятства провеждането на дълбока оран и предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с есенници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари