Тодор Кантарджиев: Комарът хапе през една фланелка, трябва да сме облечени с две

0
Два смъртни случая от Западнонилска треска в България
Два смъртни случая от Западнонилска треска в България Видео: NOVA

Два смъртни случая от Западнонилска треска в България

Западнонилската треска е, която зависи от общото състояние на организма, посочва здравният консултант на Столичната община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Тодор Кантарджиев. Въпреки това, при хора с недобре контролиран диабет рискът от усложнения е по-висок, което изисква особено внимание.

Специалистът изтъкна, че някои хора са по-податливи на заболяването поради специфичен дефицит на имунната система. Те произвеждат антитела срещу собствения си интерферон едно – белтъкът, който играе ключова роля в защитата на организма от вирусни инфекции. „Тези хора са по-слабо защитени в момента, когато вирусът може да премине от кръвта в мозъка“, поясни той.

Когато става въпрос за симптомите на западнонилската треска, проф. Кантарджиев подчерта, че е от съществено значение хората да обръщат внимание на знаци от централната нервна система, като сънливост, главоболие, дезориентация и други прояви, които могат да сигнализират за засягане на мозъка. „Ако се появяват такива симптоми, е необходимо незабавно да се потърси медицинска помощ. При всички други случаи, като висока температура и мускулни болки, симптомите обикновено отшумяват“, добави той.

В интервюто си проф. Кантарджиев изрази загрижеността си относно недостатъчния контрол върху разпространението на комарите, което значително увеличава риска от разпространение на западнонилската треска. Според него, Общината е закъсняла с пръскането на заблатените терени през пролетта, което е създало благоприятни условия за разпространение на болестта. „Вече повече от 6 месеца предупреждавам за възможността за възникване на случаи на западнонилска треска в България поради няколко причини“, отбеляза експертът.

Историята на вируса на Западния Нил започва през 1937 година, когато той е открит в Уганда, Африка. Оттогава насам ареалът на разпространение на тази инфекция се е разширил значително, като през 1999 година започва голямата епидемия в САЩ, поясни Кантарджиев.

За да се предотвратят нови случаи на заразяване, проф. Кантарджиев призова хората да използват репеленти и електронни устройства за отблъскване на комари. „Комарът може да хапе дори през една фланелка, затова трябва да сме облечени с две“, съветва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Баба Яга
    Абе я за по сигурно си обличайте кожусите, обувките ботушите , слагайте шапки и шалове , така няма шанс да ви ухапе комар . хахаха
  • 4
    1
    Психиатър
    Абе този психично болен индивид няма ли кой да му облече ризата с ръкавите на гърба и да бъде настанен в съотвеното заведение за лечение ? Май здраво са го хапали ама не комарите ами щъркелите хахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари