Ива Христова: Няма как да избухне епидемия от Западнонилска треска

0
Всяка година има случаи в Европа, единични са в България
Всяка година има случаи в Европа, единични са в България Снимка: БГНЕС

Всяка година има случаи в Европа, единични са в България

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова успокои зрителите на Сутрешния блок на БНТ, като заяви, че няма риск от избухване на епидемия от Западнонилска треска в страната.

Според проф. Христова заразата се предава единствено чрез определен вид комари, които макар и да са разпространени в България, не представляват значителна заплаха за общественото здраве.

Няма място за паника – това не е заболяване, което се предава от човек на човек, и няма как да стане епидемия. Освен това всяка година има случаи в Европа, единични са в България, като има години, в които няма такива. Най-много са били през 2018 – 15“, обясни проф. Христова.

От тримата регистрирани случаи на заразени в страната само един пациент е пътувал в Гърция, където ситуацията е много по-сериозна. „Те вече няколко пъти имат епидемични взривове и в момента докладват около половината от общия брой случаи за Европа“, добави тя.

Усложненията при Западнонилската треска се проявяват при под 1% от заразените и най-често засягат хора над 65-70 години с придружаващи заболявания и отслабена имунна система. Проф. Христова подчерта, че повечето хора, които се заразят, ще прекарат болестта безсимптомно или с леко грипоподобно неразположение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари