Радостина Александрова: Холерата може да е смъртоносна при обезводняване

0
Съществуват три ваксини, но те не осигуряват пълна защита срещу инфекцията
Съществуват три ваксини, но те не осигуряват пълна защита срещу инфекцията

Съществуват три ваксини, но те не осигуряват пълна защита срещу инфекцията

Нови случаи на западнонилска треска и холера в България: Експерт коментира ситуацията.

В София е регистриран нов случай на западнонилска треска през последната седмица, а в страната е открит и първи случай на холера след 103 години. Тези нови заболявания се появяват на фона на обичайните за сезона вирусни инфекции.

Професор доктор Радостина Александрова, вирусолог от Българската академия на науките (БАН), коментира ситуацията в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS. Тя обясни, че западнонилската треска не е ново заболяване, но е важно хората да са наясно с опасността от предаване на болести чрез ухапване от комари.

"Сезонът на западнонилската треска е юли, август и септември. Поради топлото време все още може да има изненади от този вид", посочи професор Александрова.

Експертът припомни, че най-голямото огнище на заболяването е било през 2018 година, когато са регистрирани над 2000 случая в Европа, включително 15 в България, от които два са завършили фатално.

Интересен факт е, че в 75-80% от случаите, западнонилската треска протича безсимптомно. При останалите заразени, симптомите наподобяват грип - повишена температура, болки в тялото, отпадналост, повръщане, диария и болки в очите. Професор Александрова подчерта, че няма ваксина за хора срещу това заболяване и че то не се предава от човек на човек, а само чрез ухапване от заразен комар.

Относно появата на холера в България след повече от век, професор Александрова коментира, че в момента светът е в седмата пандемия на заболяването, започнала през 1961 година. Тя цитира Световната здравна организация (СЗО), която определя холерата като "болест на бедността".

"Тъжно е, че в 21 век хора умират, защото няма достатъчно чиста и безопасна вода, тоалетни и сапун", отбеляза вирусологът.

Подобно на западнонилската треска, по-голямата част от заразените с холера не развиват симптоми. Само при 10-15% от случаите се появява диария. Въпреки това, професор Александрова предупреждава, че холерата може да доведе до смърт в рамките на часове поради бързото обезводняване на организма.

Добрата новина е, че холерата е лечимо заболяване. Съществуват три ваксини, но те не осигуряват пълна защита срещу инфекцията.

В заключение, експертът призовава за повишено внимание към хигиената и превенцията на тези заболявания, особено в контекста на продължаващото топло време и повишената активност на преносителите на болести като комарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Опълченци
    Бе Путин като нахлу в Украйна забравиха за ковид,свинска чума и тем бодобни боклуци.Два месеца изчезнаха болести и вируси.После се посъвзеха де.Та сега ако стъпи на Черновци има вероятност и сезонната хрема да избяга.И всичко дава назад с вируси и микроби.Истината е някъде там под втасалите задници на нашите политици.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари