Tesla представи футуристично роботакси без волан и педали

0
Cybercab е напълно автономен
Cybercab е напълно автономен Снимка: Tesla

Cybercab е напълно автономен

Tesla представи футуристично роботакси без волан и педали.

Tesla направи решителна крачка към бъдещето на автономния транспорт с представянето на своя най-нов проект - роботакси без волан и педали. Главният изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск, демонстрира прототипа на революционното превозно средство по време на специално събитие, проведено в студиото на Warner Bros в град Бърбанк, щата Калифорния.

Новият автомобил, наречен Cybercab, е с две врати и напълно автономен, което го прави уникален в сферата на електромобилите. Мъск обяви амбициозни планове за започване на производството през 2026 година, като цената на всяко роботакси се очаква да бъде под 30 000 долара.

"Автономното бъдеще е тук," заяви Мъск по време на презентацията. "Тази вечер тук имаме 50 напълно автономни автомобила. Ще видите модел Y и Cybercab. Всичките те са със самоуправление."

Според плановете на Tesla, използването на Cybercab ще струва на потребителите приблизително 20 цента на миля. Автомобилът ще разчита на индуктивни зарядни устройства за захранване, а за навигацията си ще използва комбинация от камери и изкуствен интелект. Това технологично решение се различава от подхода на други компании в сектора, които разчитат на допълнителен хардуер за своите автономни превозни средства.

Освен Cybercab, Мъск представи и по-голям автономен автомобил, наречен Robovan, с капацитет до 20 пътници. Публиката имаше възможност да види и хуманоидния робот на Tesla - Optimus, демонстрирайки широкия спектър от иновации, върху които компанията работи.

Дългосрочната визия на Мъск включва създаването на цял автопарк от самоуправляващи се таксита Tesla, които клиентите ще могат да извикват чрез мобилно приложение. Този план предвижда и възможност за собствениците на Tesla да генерират допълнителни приходи, като предоставят своите автомобили за използване като роботаксита.

Въпреки ентусиазма около събитието, някои инвеститори и анализатори изразиха резерви относно предизвикателствата, свързани с технологията и нейното внедряване. Денис Дик, търговец на акции в Triple D Trading, сподели пред Reuters: "Всичко изглежда готино, но няма много информация по отношение на това как ще се случват нещата във времето. Аз съм акционер и съм доста разочарован. Мисля, че пазарът искаше по-категорични срокове."

Важно е да се отбележи, че това не е първият път, когато Мъск прави обещания за автономни превозни средства. През 2019 година той заяви, че е "много уверен", че компанията ще разполага с работещи роботаксита до следващата година - обещание, което не беше изпълнено.

Tesla в момента е изправена пред предизвикателства, свързани с намаляващото търсене на електромобили и потенциален спад в доставките на автомобили тази година. Компанията вече е предприела мерки за стимулиране на продажбите, включително намаляване на цените, което обаче е довело до свиване на маржа на печалба.

Развитието на технологията за автономно шофиране е съпроводено със значителни трудности и регулаторни предизвикателства. Други компании в сектора, като Cruise на General Motors, Zoox на Amazon и китайската WeRide, са инвестирали милиарди долари в разработката на подобни технологии, някои дори преустановявайки дейността си поради финансови загуби.

За разлика от конкурентите си, които разчитат на скъпи хардуерни решения като лидарна технология, Tesla залага на комбинация от камери и изкуствен интелект за своята система за пълно самоуправление (FSD). Този подход има за цел да намали разходите, но същевременно е бил обект на регулаторен и правен контрол, особено след няколко инцидента с фатален край, свързани с технологията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари