Илон Мъск е напът да стане първият трилионер в света

0
Tesla изстрелва милиардера към безпрецедентно богатство
Tesla изстрелва милиардера към безпрецедентно богатство Снимка: Тесла / X

Tesla изстрелва милиардера към безпрецедентно богатство

Илон Мъск се очертава като потенциален първи трилионер в света.

Световноизвестният предприемач и иноватор Илон Мъск е напът да постигне безпрецедентно финансово постижение - да стане първият трилионер в света до 2027 година. Сред глобалните милиардери той е най-близо до достигането на тази 13-цифрена сума, като богатството му продължава да нараства с впечатляващи темпове.

Главоломен растеж на състоянието

Според индекса на милиардерите на "Блумбърг", в началото на 2020 година състоянието на Мъск е било оценено на приблизително 28,5 милиарда долара. До края на същата година тази сума се е увеличила драстично, достигайки 167 милиарда долара. Към септември 2024 година нетното му състояние вече се оценява на около 265 милиарда долара, пише БГНЕС.

Акциите на Tesla - ключов фактор за богатството

Основният двигател зад финансовия възход на Мъск са акциите на Tesla, които отбелязаха значително поскъпване по време на пандемията от COVID-19. В началото на януари 2020 година цената на една акция на Tesla се движеше около 30 долара. Само година по-късно, през януари 2021 година, стойността на акциите се покачи до близо 300 долара за брой.

Джеймс Петокукис, анализатор на икономическата политика в American Enterprise Institute, коментира: "Ако погледнете списъка на най-богатите американци, независимо дали става дума за Илон Мъск или Джеф Безос, причината хората да станат супербогати е, че създават компания и я развиват. И причината, поради която тази компания продължава да се разраства, е, че произвежда нещо ценно, което хората искат."

Инвестиционни тенденции сред богатите

По-заможните индивиди обикновено влагат по-голяма част от активите си на фондовата борса, докато домакинствата със средни доходи са по-склонни да инвестират по-голям дял от богатството си в недвижими имоти.

Според данни на Федералния резерв към средата на 2024 година, най-богатият 1 процент от американците притежава почти 50 процента от всички акции в Съединените американски щати. В същото време най-нископоставените 50 процента от американците притежават едва около 1 процент от всички акции.

Приблизително 58 процента от семействата са притежавали акции през 2022 година, било то пряко или косвено чрез пасивни инвестиции, като например пенсионни сметки.

Влияние върху имущественото неравенство

Джон Сабелхаус, сътрудник в института "Брукингс", обяснява: "Неравенството в богатството до голяма степен се определя от цените на различните видове активи. Едно от нещата, които ще доведат до увеличаване на неравенството в богатството, измерено чрез концентрацията му, е пазарът на акции."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари