Светофарът за милиони: Как частен бизнес контролира трафика на Дунав мост

0
Къде свършва държавата и започва частният бизнес?
Къде свършва държавата и започва частният бизнес? Снимка: bTV

Къде свършва държавата и започва частният бизнес?

Ситуацията с буферния паркинг край Дунав мост при Видин - Калафат продължава да поражда въпроси за прозрачността и законността на действията на държавните институции. Шофьори на тежкотоварни автомобили твърдят, че са принуждавани да ползват паркинга, като светофар с постоянно червена светлина ги отклонява към него. Въпреки това, държавата не поема отговорност за светофара, а фирмата, която управлява паркинга - "Данубия Логистик", печели значителни суми от задължителния престой на камионите.

Проблемът със светофара и принудителното спиране

Този светофар се е превърнал в символ на неясната регулация около граничния пункт Видин-Калафат. Според Министерството на транспорта, светофарът е в експлоатация от 10 години, но през последната година той е преместен, за да обслужва новоизградения паркинг. Въпреки оплакванията на шофьорите, които твърдят, че са отклонявани насилствено към паркинга, институциите не се ангажират да поемат отговорност. По думите на бившия министър на транспорта Георги Гвоздейков, „няма проблем“ с организацията на движението.

Частен интерес пред държавния

Още по-притеснителен е фактът, че частната фирма "Данубия Логистик" фактически управлява трафика на един от най-натоварените гранични пунктове на страната. За престоя на камионите се събират такси – по 25 евро за чуждестранни превозни средства и 15 лева за българските, което носи значителни приходи. Тези действия повдигат въпроса: защо държавата е позволила частен субект да регулира критична инфраструктура, каквато е границата?

„Нямаме сигнал за проблеми“

Един от най-абсурдните елементи в цялата схема е, че според отговорите от дружеството "Дунав мост Видин-Калафат", шофьорите не са задължени да ползват паркинга и няма сигнали за нарушения. Тази позиция обаче е в пълен контраст с множеството оплаквания от шофьори, жалби от транспортни фирми и депутати, които поставиха въпроса за принудителното използване на паркинга. Нещо повече, отклоняването на трафика не се извършва само чрез светофара – на място има служители, които насочват тировете към съоръжението, без ясни правомощия да регулират движението.

Въпросът за законността

Още по-тревожно е издаването на разрешение за специално ползване на пътя от частната фирма. Документът е издаден не от компетентните органи, а от ръководството на държавното дружество оператор на моста. Това противоречи на Наредбата за специално ползване на пътища, която предвижда издаването на такива документи от Агенция „Пътна инфраструктура“, областното пътно управление или общината.

Всичко е законно

Докато институциите отказват да поемат отговорност, частни интереси явно превземат държавни функции на един от най-важните гранични пунктове в страната. Принудителното спиране на тирове, таксите за паркиране и непрозрачната организация на движението показват още веднъж как държавата остава в услуга на частния бизнес, дори когато става дума за националната сигурност и регулация на трафика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    интересно
    Едноличен собственик на ДАНУБИЯ ЛОГИСТИК ВИДИН е Горанчо Цветковски (Северна Македония ). Български граничен пунк се оправлява от северно македонец. Къде са Данс и службите?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари