Пенчо Милков: Камионите да изчакват във вътрешността на страната

1

Мерки за намаляване на опашките от тирове на ГКПП „Дунав мост“ обсъдиха институциите в Русе

Днес в Заседателната зала на Община Русе се проведе среща, инициирана от областния управител Драгомир Драганов, за обсъждане на мерки за регулиране на тежкотоварния трафик през Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост - Русе/Гюргево". Основната цел бе да се намерят решения за нормалното изчакване и преминаване на камионите, без да се допускат опашки от неправомерно паркирали тежкотоварни автомобили по републиканската и общинската пътна мрежа.

На срещата присъстваха кметът на община Русе Пенчо Милков, заместник-кметът Димитър Недев, както и представители на държавни и местни институции и паркинги на територията на града.

Участниците обсъдиха различни предложения за подобряване на администрирането на съществуващата виртуална опашка. Беше отчетено, че изграденият миналата година буферен паркинг е допринесъл значително за намаляване на пътнотранспортните произшествия в района.

Кметът Пенчо Милков изрази загриженост, че без адекватна намеса на държавата, блокадите от предходни години на Дунав мост могат да се изместят към входно-изходните точки на града. Той подчерта: "Искам да напомня на държавата, че нейно основно задължение е да осигури обществен ред и спокойствие, защото проблемът с тежкотоварния трафик по основните пътни артерии не е само на общината. Десетки години местната власт бе ангажирана да се занимава с държавен и международен проблем и да активизира ресурси за дейност, която не й е присъща, но се налагаше да извършва".

Милков посочи, че основната причина за завишения трафик и задръстванията е свързана с действията на институциите в Румъния, които от години създават неравномерност в преминаването на ГКПП. Той припомни многократните си обръщения към различни правителства за изграждане на държавен буферен паркинг, като едно от тях е отпуснало 3 милиона лева за изграждането на паркинг със 70 места, който кметът определи като "бутиков".

Кметът на Русе предложи няколко мерки за подобряване на ситуацията:

  1. Подобряване на пропускателната способност на ГКПП "Дунав мост" чрез спешни законодателни промени.
  2. Осигуряване на пълен достъп на държавните органи до софтуера на частната фирма, управляваща виртуалната опашка.
  3. Въвеждане на постоянна мярка за изчакване на камионите във вътрешността на страната.
  4. Изграждане на обособени зони във вътрешността на страната за изчакване на тирове.
  5. Поставяне на бариери на всички паркинги, свързани в единна централизирана система.

Милков изтъкна необходимостта от справедливо разпределение на таксите, събирани от преминаващите превозни средства: "Защо русенци трябва да дишат изгорели газове на хиляди камиони, защо пътната инфраструктура трябва да бъде разбивана, без да получи общината и стотинка възвращаемост? Всички такси заминават към София и нищо не остава за Русе, както и за всички гранични градове".

В края на срещата областният управител Драгомир Драганов съобщи, че най-късно през месец октомври се очаква да заработи фериботната връзка Русе - Гюргево, която според него ще облекчи близо с една трета тежкотоварния трафик в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    До Тираджив
    Полицаите да им съдействат.Нали и така помагат.Ни чули ни видели.Все последни разбрали и никога видяли.
  • 1
    5
    ДО ПЕНЧО МИЛКОВ
    ПЪРВО СЕ СЕТИ КАКВО ПОДПИСА И ПОЗВОЛИ С ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РУСЕ ПЪК ПОСЛЕ ПЛЕЩИ.КАТО ТЕ Е ШУБЕ,ЧАО.
  • 6
    4
    Ставри, баи Ставри
    Скъпи. Обичам те.
  • 6
    3
    Пеевски
    Нагло, малко комунистче... И тебе ще оправя... Как е възможно във всяка една статия за Кметя да се говори в единствено число ...човека община... Малкия диктатор
  • 10
    2
    Вгъзилена
    Ще направим паркинг в Нисово. После ще го подарим на Тски. После моят ще лапа пачки, а аз ще лапам неговия сиренядал. И после в затвора или в Басарбово при дядо си. Ааамииин.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари