Стоил Стоилов: Партиите са монархии, нужна е промяна в системата

0
Това е една измама от гледна точка на партиите към избирателите
Това е една измама от гледна точка на партиите към избирателите Снимка: БНР

Това е една измама от гледна точка на партиите към избирателите

В интервю за Българското национално радио (БНР) изборният експерт Стоил Стоилов изрази мнение, че основният проблем в изборния процес в България не е свързан с организацията, а със самата избирателна система.

"Не виждам някакъв проблем с организацията на изборите. Проблем е избирателната система", заяви Стоилов. Той подчерта, че настоящата система, въведена през 2014 година, не е била предпочитаният вариант на експертите. Вместо това, са били препоръчвани алтернативи като задължителна преференция, механично-смесена избирателна система, немска избирателна система и множествена преференция.

Стоилов критикува сегашната система, наричайки я "нещастна доброволна преференцийка". Според него, партиите трябва да разширят кръга от хора, участващи във вземането на решения, тъй като в момента функционират като "монархии, в които много тесен кръг от хора взимат решения, редят листите".

Експертът предлага въвеждането на смесена система, която би принудила партиите да търсят 120 мажоритарни кандидати за състезание в многомандатни избирателни райони. Той също така подкрепя идеята за задължителна преференция, която би означавала, че гласът за партия е валиден само при наличие на глас за конкретен кандидат.

Стоилов критикува практиката на поставяне на известни личности начело на листите, които впоследствие отказват да влязат в парламента, определяйки я като "измама от гледна точка на партиите към избирателите".

Относно предложенията за въвеждане на система, подобна на гръцката, която дава бонус на победителя, Стоилов изразява несъгласие, наричайки я "служебна победа". Вместо това, той предлага премахване на двойното водачество, въвеждане на задължителна преференция и определен контингент мажоритарно избрани депутати.

Експертът изрази критично отношение към машинното гласуване, посочвайки високите разходи и липсата на съществена полза. Според него, машините са въведени на базата на "журналистическо говорене" за предполагаеми измами в секционните избирателни комисии.

Стоилов коментира и проблема с купуването на гласове, посочвайки липсата на ефективно правораздаване и наличието на "ментални анклави" в страната, за които изборите са просто начин за печелене на пари.

Експертът критикува и качеството на обучението на членовете на секционните избирателни комисии, наричайки го "инструктажи от около час и половина - два" вместо истинско обучение.

Въпреки критиките, Стоилов заключи, че по отношение на основните критерии за демократични избори - свобода от насилие и външни въздействия - България се представя добре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари