Спортът връща надеждата на Ружди Ружди след тежка катастрофа

3
Спортистът се чудел какво е диск на първата си тренировка
Спортистът се чудел какво е диск на първата си тренировка Снимка: Министерството на младежта и спорта

Спортистът се чудел какво е диск на първата си тренировка

Една катастрофа преобръща живота на Ружди Ружди, но именно спортът го изправя отново на крака, въпреки че е парализиран. Днес той е двукратен паралимпийски шампион и един от най-успешните български атлети на световната сцена.

Случайно открит от Радослав Тодоров, бивш треньор, който се завръща в България, за да се грижи за парализираната си сестра Даниела, Ружди започва своя спортен път съвсем неочаквано, пише 24 ЧАСА. Той попада в света на леката атлетика по време на рехабилитацията си в Павел баня след тежка катастрофа, която го оставя парализиран от кръста надолу, когато е едва 17-годишен.

През онази съдбовна година, Ружди, като буен тийнейджър, решава да вземе ключовете на семейния автомобил без разрешение. Кара без предпазен колан и катастрофира на път за Сеново. Вследствие на катастрофата е изхвърлен от автомобила и тежко притиснат от него. Оцелява, но животът му се променя завинаги.

В същия санаториум в Павел баня се рехабилитира и Даниела Тодорова, която също има инцидент, свързан със спорта. Даниела е обещаваща състезателка в леката атлетика, но след тежка травма през 2006 г., при която изпуска 120-килограмова щанга по време на тренировка, тя е парализирана от кръста надолу. След няколко неуспешни операции и рехабилитации, тя и брат ѝ решават да се посветят на спорта на паралимпийско ниво.

Радослав вижда потенциал в Ружди по време на срещата им в Павел баня и решава да го покани на първата му тренировка. Още тогава става ясно, че този случайно срещнат млад мъж има огромен потенциал. Първоначално, Ружди дори не знае какво представлява дискът, който държи, но бързо разбира задачата и започва да тренира усилено. Радослав поставя едно условие - да следва стриктно инструкциите му, а Ружди го изпълнява с упоритост до днес.

Само след няколко месеца тренировки, Даниела печели бронзов медал на паралимпийските игри в Пекин през 2008 година. Този успех е вдъхновение за Ружди и му показва, че въпреки ограниченията, параспортът е неговото ново предизвикателство.

Първото му голямо изпитание идва на паралимпийските игри в Лондон през 2012 г. Въпреки разочароващото представяне и неуспехите в дисциплините на копие и диск, Ружди вече е осъзнал, че спортът му е влязъл в кръвта.

Големият му пробив идва на Европейското първенство в Суонзи, Уелс през 2014 г., където печели златен медал в дисциплината тласкане на гюле с впечатляващ резултат. През 2015 г. в Доха става световен шампион, а през 2016 г. на паралимпийските игри в Рио де Жанейро постига нов световен рекорд с първия си опит в тласкането на гюле.

През годините Ружди продължава да доказва своя талант и устойчивост на спортната сцена. Въпреки тежка рана и животозастрашаваща инфекция през 2019 г., той успява да се върне и да триумфира на поредните големи състезания. На световното първенство във Франция през 2023 г. и в Кобе през 2024 г. отново е на върха, като постига нови световни рекорди.

Днес Ружди Ружди е символ на упоритост и сила. Той намира баланс и покой, когато лови риба или шофира своя адаптиран джип „Мерцедес“. Животът му се променя изцяло след катастрофата, но благодарение на случайна среща и невероятната подкрепа от треньора си Радослав Тодоров, Ружди става един от най-големите параатлети в историята на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Moni Levi
    всъщност исках да споделя,че аз съм мръсен и дебел бесарабски гей мангал и пълен боклук,който не е достоен дори да целува гъза на Ружди,напълно си заслужавам насраното състояние в което се намирам
  • -1
    7
    Moni Levi
    Този мрьсния дебел мангал,пьлен боклук,голяма почит, заслужава си състоянието в което е... боклуци
  • 3
    6
    пак съм 5:
    „теория“ да се чете „ТЕРАПИЯ“, дейба autocorrect-а модерен, €вропедерастки!
  • 6
    5
    2 до 4:
    Ти погреби децата си, па после пак ще си говорим аз ли не съм стока, че не мога да дишам тия изроди, или самонадеяният лайнар, смлял отрочетата ти на пихтия в катастрофа! И ако продължаваш да пишеш глупости, ще ме убедиш че или си дърта грозна ялова кикимора или кастриран педераст на хормонална теория по €врогейски тертип!
  • -5
    4
    до 3
    И аз пак ти казвам, че не си никаква стока. Пък ти си развивай фантазията колкото искаш, напиши книга ако искаш.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари