Швеция обмисля забрана на просията

0
Специално проучване ще определи законността на потенциалната забрана
Специално проучване ще определи законността на потенциалната забрана

Специално проучване ще определи законността на потенциалната забрана

Шведското правителство, съставено от дясноцентристки партии, в сътрудничество с крайнодясната партия "Шведски демократи", предприема стъпки за проучване на възможността за въвеждане на национална забрана на просията. Информацията за това намерение беше публикувана в авторитетното издание "Политико".

На проведена в понеделник пресконференция Линда Линдберг, лидер на "Шведски демократи", изрази категоричната си подкрепа за тази инициатива, заявявайки: "Това е добро и абсолютно необходимо". Тя обърна внимание на факта, че до 2010 година просията е била рядко срещано явление в Швеция. Според нейните думи, ситуацията се е променила значително с пристигането на голям брой граждани от други страни - членки на Европейския съюз, които са започнали да се занимават с просия на шведска територия.

Линдберг изрази загриженост, че този феномен е еволюирал във времето, прераствайки в по-сериозни и организирани престъпни дейности. "Просията бе рядкост в Швеция до 2010 година, когато много граждани на други страни от ЕС дойдоха тук да просят", отбеляза тя, добавяйки, че впоследствие това явление е прераснало в по-системни престъпления.

Важно е да се отбележи, че забраната на просията е било едно от ключовите предизборни обещания на партия "Шведски демократи". Тази крайнодясна формация, заедно с трите управляващи десни партии, успя да спечели с минимално мнозинство парламентарните избори през 2022 година. Въпреки че "Шведски демократи" не участват пряко в правителството, те оказват съществена подкрепа за неговата работа.

За да се гарантира законосъобразността на евентуалната забрана, шведските власти са решили да назначат специален разследващ. Неговата задача ще бъде да проучи дали подобна забрана може да бъде приложена от правна гледна точка, без да нарушава международните конвенции и основните права на човека. Очаква се заключенията от това проучване да бъдат представени пред шведския парламент в края на юни 2025 година.

Тази инициатива предизвиква разнопосочни реакции в шведското общество. Докато поддръжниците ѝ я разглеждат като необходима мярка за борба с организираната престъпност и експлоатацията на уязвими групи, критиците изразяват опасения, че тя може да доведе до допълнителна маргинализация на най-бедните слоеве от населението и да наруши основни човешки права.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Татко, какъв е този ДНК тест на бюрото ти?
- Наричай ме чичо Мишо.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари