Септември започва с жега

2
През първите дни от новия месец вероятността за валежи ще бъде минимална
През първите дни от новия месец вероятността за валежи ще бъде минимална

През първите дни от новия месец вероятността за валежи ще бъде минимална

Последната седмица на август ще предложи на жителите на страната динамично време, характерно за прехода между летните горещини и първите признаци на есента. В първите дни на седмицата времето ще бъде типично лятно, с много слънце, високи температури и краткотрайни летни валежи, докато в края на периода се очакват по-интензивни метеорологични явления, особено в източните райони на страната.

Лятно начало на седмицата: Слънце и високи температури

Първите дни на седмицата ще започнат с типичните летни условия. В понеделник сутринта времето ще бъде преобладаващо слънчево. През деня обаче облачността ще се увеличава, като се очаква локално преваляване следобед и вечерта в западната половина на страната. Валежите ще бъдат краткотрайни, с гръмотевици на места, а дневните температури ще се задържат в интервала между 30 и 35 градуса. Източен и североизточен вятър ще се усеща осезаемо в цялата страна, което ще допринася за леко освежаване на атмосферата.

Интензивни явления в края на август

От средата на седмицата нататък, времето ще стане по-нестабилно, с увеличаване на гръмотевичната активност в различни райони на страната. Над Черно море ще се оформи зона с ниско атмосферно налягане, което ще доведе до интензивни валежи и бури в някои райони. Има висок риск от градушки, особено в Източна България, където ще духа силен северен вятър. За кратко ще се усети и леко температурно облекчение, което ще донесе прохлада в последните дни на август.

Горещо начало на септември

Въпреки временното понижение на температурите в края на август, горещините ще се завърнат с пълна сила в началото на септември. Първите дни на месеца ще донесат температури до 37-38 градуса, като вероятността за валежи ще бъде минимална. Предварителните прогнози сочат, че първите 10 дни на септември ще бъдат динамични, с типичните за сезона гръмотевични бури, краткотрайни интензивни валежи и локални градушки. Въпреки това, температурните колебания ще бъдат умерени, без резки спадове или необичайни аномалии.

Времето по крайбрежието: Прохлада и динамика

В следващите ден-два крайбрежните райони ще се радват на слънчево време, с временни увеличения на облачността. Въпреки това, развитието на циклон в района на Черно море ще внесе динамика в последните дни на август и първия ден на септември. Ако циклонът запази своята траектория и достигне българските води на Черно море, се очакват локални интензивни валежи, гръмотевични процеси и рязко усилване на вятъра.

Температурите по крайбрежието ще се понижат за няколко дни, създавайки усещане за прохлада. След преминаването на тази нестабилна метеорологична обстановка, септември ще продължи с много слънчеви дни, с минимални смущения и температури около и малко под 30 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари