Къде ще вали на 21 и 22 август 2024-та?

3

За 20 август е обявен жълт код в половината страна

Жълт код е обявен в половин България заради очаквани обилни валежи и гръмотевици ,става ясно от данни на НИМХ. Най-силно предупреждението важи за Югозападна и Централна България, където се очакват интензивни гръмотевични бури и дъждове. Експертите припомнят, че при разразяване на гръмотевична буря е от ключово значение хората да потърсят незабавно подслон. Особено внимание се препоръчва на планинарите, които в случай на буря трябва да напуснат върховете, билата и откритите пространства, за да избегнат опасността от мълнии.

Междувременно, въпреки бурите в някои райони, жегите продължават в други части на страната. Жълт код за високи температури е обявен за областите Велико Търново, Русе, Силистра, както и за части от Търговище и Разград. В тези региони температурите ще достигнат до опасни стойности, като максималните ще се покачат до 37 градуса.

Прогноза за времето: Очакват се валежи и гръмотевици в западните райони, слънчево на изток

В сряда над Западна и Централна България въздушната маса ще остане неустойчива, като се очаква развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Това ще доведе до краткотрайни, но интензивни валежи с гръмотевици в някои райони. В същото време, Източна България ще се радва на повече слънце, като се предвижда времето там да остане по-спокойно и ясно.

Очаква се да духа слаб до умерен северозападен вятър в западните и централните райони на страната, докато в източните части ще преобладава североизточен вятър. Максималните температури в различните райони на страната ще варират значително – от 27°-29° в западната част на България до 35°-37° в Централна и Източна България.

Четвъртък: Преобладаващо слънчево време с вероятност за валежи в планинските райони

Според прогнозата за четвъртък, времето ще бъде предимно слънчево в цялата страна. Въпреки това, в следобедните часове над планинските райони в Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност, което може да доведе до краткотрайни валежи и гръмотевици на места.

Синоптиците предупреждават, че макар времето да е слънчево през по-голямата част от деня, метеорологичните условия могат да се променят бързо, особено в планинските райони. Затова е препоръчително планинарите и туристите да бъдат внимателни и да следят прогнозата за времето преди своите преходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари