Сън пред включен телевизор: Ползи и рискове за здравето

0
Прекаленото гледане на телевизия е свързано с по-високи нива на стрес, тревожност и депресия
Прекаленото гледане на телевизия е свързано с по-високи нива на стрес, тревожност и депресия

Прекаленото гледане на телевизия е свързано с по-високи нива на стрес, тревожност и депресия

Много от нас обичат да завършват деня си пред телевизора в спалнята, но този навик може да крие повече рискове, отколкото ползи за здравето ни. Докато вечерната телевизионна програма често се възприема като удобен начин да релаксираме преди лягане, заспиването пред включен телевизор може сериозно да наруши качеството и количеството на съня ни.

Според здравни експерти повечето възрастни се нуждаят от поне седем часа сън на нощ. Недостатъчният сън е свързан с редица здравословни проблеми, включително хипертония, сърдечни заболявания, инсулт и диабет. Недоспиването може също така да увеличи риска от автомобилни катастрофи и инциденти, особено при по-възрастните хора.

Една от причините, поради които гледането на телевизия преди сън е проблематично, е синята светлина, която телевизорите излъчват. Този вид светлина нарушава циркадния ритъм на тялото, като потиска производството на мелатонин - хормонът, който сигнализира на мозъка, че е време да си легнем. В резултат на това, след дълго гледане на телевизия, тялото ни може да има затруднения да премине в състояние на покой, необходимо за здравословен сън.

Освен светлината, и самото съдържание, което гледаме, може да стимулира мозъка ни прекомерно, особено ако е емоционално натоварено или с висока динамика. Многобройни проучвания показват, че използването на електронни устройства преди лягане може да удължи времето, необходимо за заспиване, и да намали качеството на съня. Дори ако заспим пред телевизора, мозъкът ни остава активен, обработвайки изображенията и звуците, които продължават да се предават.

Друг важен фактор е влиянието на телевизора върху хормоните. Светлината и звукът могат да нарушат производството на хормони и да доведат до повишаване на кръвното налягане. Лекарите отбелязват, че самото гледане на телевизия, независимо от времето на деня, е свързано с по-високи нива на кръвно налягане и холестерол.

Освен физическото здраве, прекомерното гледане на телевизия може да има и психически последствия. Според проучване, публикувано в Psychology Research and Behavior Management през 2021 година, прекаленото гледане на телевизия е свързано с по-високи нива на стрес, тревожност и депресия.

Въпреки всички тези рискове, има и потенциални ползи от използването на телевизора като средство за релаксация преди сън. За някои хора звуците от телевизора могат да създадат усещане за комфорт и да помогнат за намаляване на безпокойството. Ако обаче този навик води до намален сън или нарушава съня ви, може би е време да преразгледате вечерната си рутина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари