Как да се отървете от хъркането?

0
Защо хъркането засяга все повече хора и как да се справим с този проблем
Защо хъркането засяга все повече хора и как да се справим с този проблем

Защо хъркането засяга все повече хора и как да се справим с този проблем

Хъркането, често пренебрегван проблем, засяга значителна част от по-възрастното население. Последните проучвания показват, че между 30 и 60-годишна възраст 44% от мъжете и 28% от жените хъркат периодично, а след 60-годишна възраст този процент надхвърля 50%.

Причините за хъркането са разнообразни и включват анатомични особености като уголемено меко небце и увула, уголемени сливици и аденоиди, както и позицията на езика. Тези фактори могат да създадат препятствия в дихателните пътища, водещи до характерния звук на хъркане.

Рисковите фактори за хъркане включват пол (мъжете са по-склонни да хъркат), възраст, наследственост, употреба на алкохол и някои медикаменти, наднормено тегло и определени здравословни състояния. Позицията на тялото по време на сън и липсата на достатъчно почивка също могат да допринесат за проблема.

Въпреки че хъркането само по себе си не е опасно, то може да бъде индикатор за по-сериозни здравословни проблеми като сънна апнея. Симптомите на това състояние включват периодично спиране на дишането, усещане за задушаване, чести събуждания и силно хъркане. Нелекуваната сънна апнея може да доведе до сериозни усложнения, включително повишено кръвно налягане, повишен риск от инсулт и сърдечносъдови заболявания.

За справяне с хъркането експертите препоръчват първо промени в начина на живот. Това включва контрол на теглото, промяна на позицията на спане (препоръчва се сън настрани), намаляване на консумацията на алкохол и сънотворни, отказване от тютюнопушене и осигуряване на достатъчно сън.

Ако тези мерки не са достатъчни, съществуват специални устройства, които могат да помогнат. Носните разширители увеличават въздушния поток, докато устните предпазители и мундщуци помагат за правилното позициониране на челюстта и езика.

В по-тежки случаи може да се наложи хирургическа намеса. Процедурите включват увулопалатопластика (намаляване на размера на небцовата увула), септопластика (коригиране на изкривена носна преграда), тонзилектомия (отстраняване на сливиците) и аденоидектомия (отстраняване на аденоидите).

Важно е да се отбележи, че хъркането може да бъде симптом на по-сериозни здравословни проблеми. Ако хъркането е често или особено силно, консултацията с лекар е препоръчителна за правилна диагностика и лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    лекарството
    Спираме с преяждането,препиването,цигарите.След 18:00 никакво плюскане,диета и готово.Всеки ден по 4 км.ходене пеша.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари