Нова надежда за страдащите от сънна апнея

0
Лекарство за лечение на епилепсия показва обещаващи резултати
Лекарство за лечение на епилепсия показва обещаващи резултати Снимка: Асен Игнатов / Архив

Лекарство за лечение на епилепсия показва обещаващи резултати

Нова надежда за страдащите от сънна апнея. Епилептично лекарство показва обещаващи резултати

Международно изследване разкрива потенциала на султиама за облекчаване на симптомите на обструктивната сънна апнея, предоставяйки алтернатива на традиционните методи за лечение. Резултатите от проучването бяха представени на конгреса на Европейското респираторно дружество във Виена, Австрия, и предизвикаха вълна от оптимизъм сред медицинските специалисти, информира „Гардиън“.

Обструктивната сънна апнея е разпространено заболяване, засягащо приблизително един на всеки 20 души, според данни на Националния институт за здравеопазване и високи постижения в Англия. Пациентите, страдащи от това състояние, често се сблъскват с шумно хъркане, прекъсвания в дишането през нощта и чести събуждания. Тези симптоми не само водят до хронична умора, но и повишават риска от сериозни здравословни проблеми като хипертония, инсулт, сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Досега стандартното лечение включваше използването на апарати за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). Въпреки ефективността си, тези устройства често се оказват неудобни за дългосрочна употреба, което налага търсенето на алтернативни методи за лечение.

Професор Ян Хеднер от университетската болница "Сахалгренска" и университета в Гьотеборг, Швеция, ръководител на изследването, коментира: "Стандартното лечение на обструктивна сънна апнея е спане с апарат, който издухва въздух през маска на лицето, за да поддържа дихателните пътища отворени. За съжаление, много хора смятат, че тези машини са трудни за използване в дългосрочен план, така че е необходимо да се намерят алтернативни методи за лечение."

В рамките на проучването са участвали близо 300 пациенти с обструктивна сънна апнея от Белгия, Чехия, Франция, Германия и Испания, които не са използвали CPAP апарати. Участниците са били разделени на четири групи, като три от тях са получавали различни дози султиам, а четвъртата - плацебо.

Изследователите са измервали различни параметри по време на съня на пациентите, включително дишане, нива на кислород, сърдечен ритъм, движения на очите, както и мозъчна и мускулна активност. Измерванията са извършвани в началото на проучването, след четири седмици и след 12 седмици от започването му.

Резултатите показват, че след 12-седмичен период пациентите, приемащи султиам, са имали до 50 процента по-малко случаи на спиране на дишането и по-високи нива на кислород в кръвта по време на сън. Най-силен ефект е наблюдаван при групата, получаваща най-високата доза от лекарството.

Професор Хеднер подчертава необходимостта от по-мащабно проучване за потвърждаване на благоприятните ефекти на султиама върху дишането при по-голяма група пациенти със сънна апнея.

Ерика Радфорд, ръководител на отдела за здравни съвети в организацията Asthma + Lung UK, изразява оптимизъм относно резултатите: "Тази потенциална алтернатива на сегашното основно лечение би улеснила хората да управляват състоянието си". Тя добавя, че това е първата стъпка към преминаване от дихателно оборудване, носено по време на сън, към лечение с лекарства.

Д-р Шрирам Айер, консултант по дихателна медицина и сън и новоизбран председател на секцията по медицина на съня към Кралското медицинско дружество, също коментира значимостта на проучването: "Това е важно проучване, което показва, че медикаментозното лечение на сънната апнея не е далеч от реалността." Той обаче подчертава необходимостта от допълнителни изследвания за оценка на дългосрочните ползи, потенциалните странични ефекти и идентифициране на специфични групи пациенти, които биха имали най-голяма полза от това лечение.

Д-р Айер напомня, че не трябва да се пренебрегва фактът, че сънната апнея в повечето случаи е свързана със затлъстяването. Той подчертава, че справянето с този проблем трябва да остане приоритет в цялостния подход към лечението на заболяването.

Това откритие дава нова надежда на милионите хора по света, страдащи от обструктивна сънна апнея, и отваря вратата към потенциално по-достъпно и удобно лечение. Въпреки обещаващите резултати, експертите призовават за продължаване на изследванията и внимателна оценка на всички аспекти на новото лечение, преди то да бъде широко приложено в клиничната практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари