Лекар: Лошият сън води до инсулт и инфаркт

0
Медикът препоръчва поне седем часа сън дневно
Медикът препоръчва поне седем часа сън дневно Снимка: БНР

Медикът препоръчва поне седем часа сън дневно

Специалистът по медицина на съня и пулмолог д-р Петър Чипев алармира в ефира на Българско национално радио за сериозните рискове, свързани с нарушенията на съня. Според медика, проблемите със съня са сред основните фактори, водещи до мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда.

Фактори, влияещи върху качеството на съня

Експертът посочи няколко ключови фактора, които влияят върху качеството на съня. "Прекомерната работата на стомаха може да доведе до некачествен сън", обясни д-р Чипев. Той допълни, че често срещан проблем е честото ставане за тоалетна, което обикновено се асоциира с дихателни нарушения, а не с прекомерния прием на течности.

Оптимални условия за здравословен сън

Специалистът подчерта важността на подходящата среда за качествен сън, включваща:

  • Оптимална стайна температура
  • Удобен матрак и възглавница
  • Подходяща влажност на въздуха
  • Тиха обстановка

Кога да потърсим специализирана помощ

"Липсата на чувство за освежаващ сън може да е симптом на много заболявания на съня", предупреди д-р Чипев. Той препоръчва консултация със специалист при:

  • Честа поява на безсъние (над три пъти седмично)
  • Дневна умора и липса на концентрация
  • Постоянна сънливост

Специфики при различните възрастови групи

При тийнейджърите се наблюдава физиологично забавена фаза на съня. "Те нормално заспиват по-късно. Дори едно заспиване след 12 часа понякога е физиологично. Проблемът е ранното ставане", поясни специалистът в предаването "Хоризонт до обед".

Препоръки за здравословен сън

Медикът препоръчва поне седем часа сън дневно и подчертава важността на регулярния режим на сън. Според него компенсирането на недоспиване е възможно в краткосрочен план, но не и дългосрочно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари