Самуил Петканов: Да си направим две държави в една!

0
Сатирикът предлага двоен парламентарен режим с различни конституции
Сатирикът предлага двоен парламентарен режим с различни конституции Снимка: Facebook / Samuil Petkanov

Сатирикът предлага двоен парламентарен режим с различни конституции

Самуил Петканов, известен със своя сатиричен поглед върху политическите процеси, предложи нестандартна идея за решаване на политическите конфликти в България – две държави в една с паралелни парламенти и конституции. Според него, едното Народно събрание може да функционира с машинен вот, докато другото с хартиен. Това би позволило на гражданите да изберат коя конституция и парламент да следват, като така всеки може да се самоопредели в рамките на една обща държава.

В интервю за предаването "Политически НЕкоректно", Петканов разви идеята си за алтернативни държавни структури. Според него, това би било възможно с разделение по партии и философии – например, ДПС – Доган и ПП-ДБ да се включат в машинния вот, докато ДПС – Пеевски, Борисов и ИТН биха се включили в хартиеното гласуване. „Всяка група ще си създаде своя конституция, и ние ще имаме две държави в една“, отбеляза той с характерния си хумористичен тон.

Според Петканов, ситуацията в БСП също е пример за това разделение. Той посочи, че партията вече се разделя между Корнелия Нинова и Румен Радев, като тази вътрешна битка не е само политическа, а е резултат от дългогодишни приятелства и съюзи.

Един от най-интересните моменти в интервюто бе коментарът му за Пеевски, който според Петканов, не е „изпран“, а просто „винаги е бил мокър“. Петканов сподели, че Пеевски е имал значителна роля в свалянето на настоящото правителство и че дългогодишното му влияние остава неоспоримо.

Петканов също изрази критика към настоящото политическо статукво, като отбеляза, че България се нуждае от нов преход, който да замени проваления преход след 1989 година. Според него, сегашната икономическа система позволява на най-влиятелните хора да останат на върха, без да носят отговорност за действията си.

В заключение, Петканов отбеляза, че липсата на желание за участие в политическия процес от страна на голяма част от българските граждани е разбираема, но и че обществото прекалено лесно се разочарова. Той не изключва възможността за още избори, но подчерта, че най-големият риск е "разиграването на митичната етническа карта", което може да доведе до нови кризи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари