Румен Радев откри изложба за глаголицата в Краков

2

Президентът подчертава отговорността на България за съхраняване на делото на Кирил и Методий

България и Полша затвърждават своето сътрудничество в областта на културата и образованието, фокусирайки се върху съхраняването и развитието на славянското културно наследство. Това стана ясно по време на официалното посещение на президента Румен Радев в полския град Краков, където той откри изложбата "Истории от глаголически времена" в Ягелонската библиотека.

Експозицията, подготвена от екип на доцент доктор Явор Милтенов от Института за български език към Българската академия на науките, представя малко известни факти за най-древната славянска азбука и ролята на България в нейното съхранение. За първи път пред публика са показани ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, съхранявани в Ягелонската библиотека.

В своето приветствие към присъстващите президентът Радев подчерта историческата роля на България в развитието на славянската писменост: "Благодарение на своето писмено слово преди повече от хилядолетие България пое по пътя на духовността и се утвърди като един от културните центрове на Европа". Той отбеляза, че тази година се навършват 1161 години от създаването на глаголицата, която заедно с кирилицата е неразделна част от културното развитие и духовност на българския народ.

Държавният глава акцентира върху отговорността на България като пряк наследник на делото на светите братя Кирил и Методий: "Като преки наследници на делото на светите братя Кирил и Методий, провъзгласени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа, сме длъжни да пазим и развиваме това наследство. Ценим високо, че в тази благородна мисия сме заедно с Полша".

Директорът на Ягелонската библиотека, професор Ремигуиш Сапа, подчерта значимостта на изложбата: "Тази изложба дава възможност да покажем колко важно е мястото на България като страна, в която са били създадени изключително ценни паметници на културата и писмеността".

Ректорът на Ягелонския университет, професор Пьотр Йеденак, отбеляза дългогодишната традиция на славистиката и българистиката в учебното заведение. Той посочи, че славистиката се изучава в университета от около 200 години, а българистиката - от около 100 години, като отделна специалност се преподава от 80 години.

По време на своето посещение президентът Радев проведе среща с ръководството на университета и библиотеката, на която бяха обсъдени перспективите за бъдещи партньорства и интензифициране на научния обмен между двете страни.

Държавният глава отличи с почетен знак на президента почетния консул на България в Краков, Виеслав Новак, за неговия принос в разпространението на българския език и култура, както и за цялостната му дейност за развитието на двустранните отношения. Сред инициативите, подкрепени от господин Новак, е откриването на клон на българското неделно училище "Дора Габе" в Краков.

Президентът Радев проведе и среща с почетните консули на България в Полша, на която бяха обсъдени възможностите за съвместни дейности между двете страни в областта на икономиката, образованието, културата и туризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари