Президентът ще участва в 19-ата среща на групата "Арайолуш" в Полша

0
Лидери от 12 европейски държави ще дискутират бъдещето на трансатлантическите връзки
Лидери от 12 европейски държави ще дискутират бъдещето на трансатлантическите връзки Снимка: БТА

Лидери от 12 европейски държави ще дискутират бъдещето на трансатлантическите връзки

Държавният глава на България, Румен Радев, ще вземе участие в 19-ата среща на групата "Арайолуш" в полския град Краков на 10 и 11 октомври 2024 година. Събитието се провежда по покана на полския президент Анджей Дуда и ще събере лидерите на 12 европейски държави.

Фокус върху трансатлантическите отношения

Основната тема на тазгодишния форум е разглеждането на възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения в контекста на глобалните предизвикателства и заплахи. Този въпрос ще бъде ключов приоритет и по време на предстоящото полско председателство на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2025 година.

Участници в срещата

Освен България, в неформалната среща на върха ще участват президентите на Италия, Португалия, Австрия, Гърция, Естония, Словения, Латвия, Унгария, Словакия, Федерална република Германия и Хърватия.

Посещение в Ягелонския университет

На 10 октомври президентът Радев ще посети Ягелонския университет в Краков, където се изучава българска филология. Планирана е среща с ръководството на университета, учени от Института по славянски филологии, студенти и представители на българската общност в Полша.

Изложба "Истории от глаголически времена"

В Ягелонската библиотека държавният глава ще открие изложбата "Истории от глаголически времена". Експозицията, подготвена от екип на доцент доктор Явор Милтенов от Института за български език на Българската академия на науките, ще представи малко известни факти за най-старата славянска азбука и ролята на България в нейното съхранение. За първи път ще бъдат показани ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, съхранявани в библиотеката.

Среща с почетните консули

Програмата на президента Радев включва и среща с почетните консули на България в Полша.

Предишна среща на "Арайолуш"

Последната среща на групата "Арайолуш" се проведе през октомври 2023 година в португалския град Порто. Тогава президентът Радев призова за консолидиране на усилията на държавите-членки и европейските институции за гарантиране на сигурността, стабилността и просперитета на европейските граждани и съседните региони.

За групата "Арайолуш"

Форматът "Арайолуш" е създаден през 2003 година като платформа за диалог между президентите на държави от различни региони на Европейския съюз. Той играе важна роля в обмена на идеи и формирането на общи позиции по ключови въпроси, засягащи бъдещето на Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари