Румъния обявява война на мечките

1
Драстично увеличение на квотите за отстрел след смъртта на турист
Драстично увеличение на квотите за отстрел след смъртта на турист

Драстично увеличение на квотите за отстрел след смъртта на турист

Вълна от възмущение и страх заля Румъния след смъртта на 19-годишен турист, нападнат от мечка в Карпатите. В отговор, парламентът гласува за драстично увеличение на годишната квота за отстрел на кафяви мечки – от 220 на 481. Това решение разпали ожесточен дебат между природозащитници и местните общности, които от години се оплакват от зачестилите срещи с мечки и нападения над добитък.

Румъния, дом на най-голямата популация кафяви мечки в Европа (извън Русия), се изправя пред трудна дилема: как да защити хората си, без да застраши тези емблематични животни?

Официалните данни за броя на мечките все още се очакват, но според експерти те са между 6000 и 8000.

Природозащитници: "Не това е решението!"

Еколозите алармират, че масовият отстрел може да наруши крехкото екологично равновесие и да доведе до непредвидени последици. Те настояват за по-комплексни мерки, като опазване на местообитанията на мечките, по-добро управление на отпадъците в планинските райони и образователни програми за туристи и местни жители.

Местните: "Крайно време беше!"

Жителите на планинските райони, обаче, приветстват решението на парламента. За тях мечките отдавна са се превърнали в заплаха, която налага спешни мерки. Честите появи на мечки в населените места и нападенията над домашни животни са източник на постоянен страх и напрежение.

Европа гледа с интерес

Румънският казус е под светлината на прожекторите и в други европейски страни, където популациите на големи хищници също създават проблеми. Решението на Букурещ може да се окаже прецедент, който да повлияе на политиките за управление на дивата природа в целия континент.

Какво следва?

Докато увеличаването на квотите за отстрел може да намали броя на инцидентите в краткосрочен план, дългосрочното решение изисква по-задълбочен подход. Експертите са единодушни, че е необходимо да се намери баланс между опазването на мечките и осигуряването на безопасност за хората. Това може да включва създаването на "мечи коридори", по-строги правила за туристите и по-ефективни мерки за предотвратяване на конфликти между хора и животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Учуден
    Мариан(тъпото)-"омбудсманът", Милен(психото), Алтънчо(адвокатчето) и други знайни и незнайни помияри от руслямския екскремент "иZраждане", оново търсят място под слънцето, да покажат ссвоята значимост, но вонята става все по непоносима.
  • -1
    5
    Мечка
    Миналата седмица наебах един бесарабски хомосексуалист,пишел в този форум често да слави бандеронацистката кочина и киевското нашмъркано джудженце,познавате ли го ? Да дойде да го ебна пак!
  • 1
    4
    До русе
    Бай Х.й вече влизат от Витоша по кварталите крайни в София,бай Х...й
  • 1
    3
    Мецан
    Който храни мечка,мечката му отхапва ръката.И с вълка е същата работа.
  • 1
    2
    русе
    Бай Х*й, в Pумъния мечките ходят по пътя. Сега се сетихте за мечките, тъпи мамалигари....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари