Родителите олекват с до 1000 лева за новата учебна година

0
Цените на тетрадки, флумастери и други ученически пособия варират значително в различни магазини
Цените на тетрадки, флумастери и други ученически пособия варират значително в различни магазини Снимка: БГНЕС

Цените на тетрадки, флумастери и други ученически пособия варират значително в различни магазини

С наближаването на първия учебен ден родителите се втурват на последния момент да подготвят децата си за училище. Навсякъде в страната книжарниците и магазините за дрехи са пълни с клиенти, като най-голямо търсене има за основни артикули като черни клинове и бели тениски за часовете по физическо. Родителите масово предпочитат да купуват ученическите пособия от големите търговски вериги, където намаленията на нехранителните стоки стигат до 40 процента, пише Telegraph.bg.

Покупки в последния момент

Комплекти от три тетрадки с 40 листа могат да се намерят за 4,50 лева в големите вериги, а пет тетрадки с 60 листа – за същата цена. Родителите често купуват по-големи количества, защото тетрадките са необходими през цялата учебна година, а намаленията са активни само преди началото ѝ.

За разлика от ученическите пособия, униформите са поръчвани още през лятото от специализирани фирми в Русе, което позволява на родителите да избегнат напрежението в последния момент. Въпреки това, търговските центрове в града са пълни с родители, които търсят дрехи като анцузи, тениски и есенни якета.

Значителни разлики в цените

Проверка на цените показва значителни разлики между хипермаркетите и книжарниците. Комплект от 24 флумастера се продава на цени между 7 и 10 лева в големите магазини, докато в книжарниците същият продукт може да струва между 15 и 20 лева. Разликите в цените на тетрадките също са значителни – тетрадка формат А4 с 80 листа се продава за 3 до 5 лева в хипермаркетите, а в книжарниците достига до 10 лева.

Други необходими артикули като раници, несесери и спортни екипи допълнително оскъпяват подготовката на учениците. Средната цена на един комплект ученически пособия може да достигне до над 1000 лева.

Български продукти и предпочитания

В Стара Загора, управителите на книжарници споделят, че клиентите предпочитат български тетрадки, като цените остават на нивата от предишни години. Стандартна тетрадка с 20 листа за първи клас струва 65 стотинки, а тези с 40 листа - около 95 стотинки. Цената на подвързиите за тетрадки варира между 90 стотинки и 1,50 лева, като по-скъпите тетрадки с популярни анимационни герои достигат двойни и тройни стойности.

Родителите планират покупките внимателно

Много родители, като Ивета Лазарова, предпочитат да закупят само най-необходимото преди началото на учебната година и да изчакат до октомври за по-добри цени на други продукти, като раници и дрехи. Лазарова, която има двама ученици в трети и седми клас, споделя, че е научила да пазарува по този начин, за да спести от високите цени в началото на септември.

Стрес и хаос преди първия звънец

Продавачи от книжарници в Благоевград потвърждават, че всяка година преди 15 септември има огромен наплив от клиенти. Въпреки това, цените на основните ученически пособия остават сравнително стабилни, като тетрадките са най-търсеният продукт.

Родителските срещи, провеждани седмица преди началото на учебната година, често водят до допълнителни разходи за семействата. Средно родителите във Варна изразходват между 200 и 400 лева за помагала, униформи и други нужди на учениците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Ники
    А шибаните продажни политици са дали дв милиарда вро помощи за усрайна а за бъгарите няма ваа майка и изроди мръсни еврогейски продажни
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари