Цветари предлагат от рози до люти чушки за първия учебен ден

0
Аранжираните букети достигат до 100 лева
Аранжираните букети достигат до 100 лева Снимка: Dunavmost / Архив

Аранжираните букети достигат до 100 лева

С наближаването на първия учебен ден, родители и ученици трескаво се подготвят за празничното начало на новата учебна година. Екип на bTV проучи какви са тенденциите при избора на букети и колко ще струва този традиционен подарък за учителите.

Габриела Гайдарска и дъщеря ѝ Мартина са сред многото семейства, които планират предварително покупките си за първия учебен ден. "Тръгнали сме с нагласата за поне 4-5 букета, ще гледаме да се впишем в поне 100-150 лева", споделя Габриела.

В столичните цветарски магазини цените варират значително. Единична роза може да се намери за 5 или 6 лева, докато аранжираните букети в кошница се предлагат в ценови диапазон от 10 до 100 лева.

Иво Спасов, собственик на цветарски магазин, отбелязва тенденцията към по-бюджетни варианти: "Най-много се пазарува това, което е по-бюджетно за 10 лева, тези по 20-30 лева – по-рядко", казва той.

Интересен поглед върху пазара на цветя дава и Жан Джадиди, вносител на цветя, който споделя: "Имаме случаи, в които купуват кактуси, зелени растения, даже и люти чушки". Това показва, че родители и ученици търсят все по-оригинални начини да изразят благодарността си към учителите.

Освен традиционните цветя, пазарът предлага и алтернативни варианти като букети от сладкиши или ученически пособия - моливи и флумастери. Габриела Гайдарска допълва, че инициативата често идва от самите деца: "Събират снимки, правят албуми на госпожите, ръчно подаръче".

Важно е да се отбележи, че и тази година се провеждат инициативи, насърчаващи първият учебен ден да бъде без цветя за учителите, а вместо това парите да бъдат дарени за благотворителни каузи.

Въпреки това, много родители, като Габриела, виждат стойността в традиционния жест: "Учителите да са все така отзивчиви и всеотдайни, защото за тях те са будители. Затова днес не ми се свиди да дам тези пари щом ще донесе радост", казва тя.

Опитът на семейството на Габриела показва колко важно е предварителното планиране. "Прически, облекло, 'трябва да съм най-красивата' и винаги сутрин е страхотно бързане, ако не сме взели предварително цветя е драматично. И отиваме в първия цветарски магазин и се купува нещо, което не е в добър вид за ужасно много пари", споделя тя, описвайки хаоса, който може да настъпи в сутринта на първия учебен ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари