Рибари са против създаването на резерват в Черно море

0
Предложението на „Грийнпийс“ предизвика недоволство сред рибарската общност
Предложението на „Грийнпийс“ предизвика недоволство сред рибарската общност Снимка: Dunavmost / Архив

Предложението на „Грийнпийс“ предизвика недоволство сред рибарската общност

Рибарите от Местната инициативна рибарска група "Приморско - Царево" категорично се противопоставят на идеята за създаване на морски резерват в Черно море, съобщи представителят на сдружението Димо Димов.

Предложението, което идва от „Грийнпийс България“, предвижда създаването на защитена зона в морето, обхващаща територия от Созопол до Царево, с площ от 570 квадратни километра.

Според Димов, както кметовете на засегнатите общини, така и рибарската общност не са били консултирани по този въпрос. „Говорих с кметовете на общините и никой от тях не е съгласен“, уточни той, подчертавайки, че рибарите също не са били потърсени за мнение. Димов сподели, че е разбрал за предложението случайно, след като приятели от Чирпан му съобщили за статия в пловдивски сайт, а по-късно той се запознал с информацията и в сайта на Българското национално радио (БНР). Едва след това той е изчел внимателно доклада и предложението на „Грийнпийс“.

Черно море има брегова линия от 5 824 километра, граничеща с шест държави, обясни рибарят. От тези 5 824 километра, само 378 километра или 6,5% са на територията на България. Според предложението, от нос Агалина до Варвара трябва да бъде обявена защитена зона. Това би означавало, че около 30% от българското крайбрежие ще бъде обхванато от резерват, където не се допуска никаква човешка дейност, освен охрана и научни изследвания. „Това е безумие и геноцид над населението в общините Приморско, Созопол и Царево“, коментира Димов. „Крайбрежието не е само риболов, то включва и туризъм, преработвателни предприятия за риба и рибни продукти, включително и внос, тъй като нашият улов не е достатъчен за целогодишно производство.“

В доклада на „Грийнпийс“ се посочва, че 96% от морското дъно е в добро състояние, добави Димов. Според него, само 3,34% от морското дъно е в лошо състояние, което не налага допълнителни мерки за съхранение. Той също така отбеляза, че в последните години са се появили нови видове риби, които преди са били изчезнали. „Само три процента от улова на сафрид идва от България, докато 97% е от Грузия и Турция“, подчерта Димов, добавяйки, че специфичните условия на Черно море се дължат на вливането на големите европейски реки като Дунав, Днепър и Днестър, които преминават през големи градове и внасят своите води в морето.

Рибарите искат да има разнообразие на риба и морски обитатели в Черно море, заяви той, като подчерта, че те самите се грижат за опазването на различните видове и че замърсяването на морето не е следствие от риболовната дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Аз
    докога чужди намеси с добре платени наши продажници ще ни диктуват какво да правим и какво не с природните си дадености? Я да си прави грийнпийс експериментите другаде.Ние ще бъдем все на загуба, докато им играем по свирката.
  • 0
    1
    фена на Путин
    Шепа долни пиянки ще определят бъдещето на рибната популация в морето. Я им го начуквайте и се съобразете с природата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...