Реновираният мост на Колю Фичето ще бъде открит със зрелищен спектакъл

5
Реновираният мост на Колю Фичето ще бъде открит със зрелищен спектакъл
Реновираният мост на Колю Фичето ще бъде открит със зрелищен спектакъл Видео: NOVA

Беленският мост ще посреща туристи с уникални светлинни ефекти

Историческият мост на Колю Фичето, разположен край град Бяла, Русенска област, отново блести с нова сила след мащабна реставрация. Построен от легендарния възрожденски майстор Никола Иванов Фичев, известен като Колю Фичето, този архитектурен шедьовър отново привлича вниманието с впечатляващата си структура и детайли.

Мостът, изграден през 1867 година, е първото равно платно на Балканския полуостров и е изключителен пример за инженерния гений на своя създател. Със своите 276 метра дължина и почти 9,5 метра ширина, той остава безпрецедентно постижение за своето време. Построен за невероятно краткия срок от две години и със значително по-нисък бюджет от предложения от френски инженери, Беленският мост остава символ на българския възрожденски дух и творчество.

Реставрацията на моста беше наложителна, след като съоръжението беше пред срутване, и част от него беше разрушена от водна стихия през 1897 година. Въпреки реконструкцията, извършена през 1922-1923 година, първоначалният облик на моста беше значително променен. Днес, след внимателно извършена реставрация, автентичността на моста е възстановена до голяма степен. Четирите запазени арки, украсени с релефни изображения, отново блестят в пълния си блясък, а черният калдъръм отново украсява настилката.

Освен възстановяването на моста, до него е изграден експо център, който предлага на посетителите уникално преживяване. Вътре, восъчни фигури пресъздават сцени от строителството на моста, връщайки ни в епохата на Възраждането и показвайки майсторството на Колю Фичето. Детайлите в изложбата са изработени с изключителна прецизност и автентичност.

Официалното откриване на реновирания мост е насрочено за 23 август и ще бъде съпроводено с грандиозен спектакъл. Гайдари, актьори, танцьори, хор и солисти на Русенската опера ще представят уникално изпълнение, което ще завърши с впечатляваща 3D-мапинг прожекция. На нея върху моста ще оживеят сцени, които ще разкажат историята на този забележителен архитектурен паметник.

Реставрацията на моста на Колю Фичето е не само възстановяване на важен исторически обект, но и възраждане на значим културен символ, който ще привлича туристи и ще съхрани паметта за един от най-великите български строители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    21
    На кого да вярвам?!
    На очите си или на тези, които ме уверяват, че "мостът си е бил такъв"?!
  • -1
    20
    да добавя
    Мостът е такъв вече 100 години, а е бил оригинален само 30!😁😁😁
  • 2
    19
    ндааа
    Явно пишещите тук не са поглеждали моста преди реновацията! А той си е такъв / от две части/ още отпреди 100 години, когато с бетон е възстановена липсващата част от моста, отнесена от водата 30 години след построяването му! Сега не е направено нищо друго, освен реновирането на бетонната част, почистването на каменната зидария от оригиналната част на моста и дребни други ремонти! Та за какво подскачате, не разбрах?!?
  • -4
    18
    Уникален до 16
    За кое точно да ме е срам? Че цялата ни държавица е такава - няма да ходим в сервиз с колата, а при един "супер майстор" в съседното гаражче, че ни излиза тъничко. Мостове не се проектират с клечки! Човек трябва да се зачете с осъзнаване на историята, а не да дудне патриотарски за гордост.
  • 6
    17
    Не те ли е срам?!
    Не Кольо Фичето е пишман майстор - пишман българи като теб съсипаха държавата и всичко българско, с което сме се гордели винаги...И затова България няма да я бъде - тук остана най- некадърната и долна част от племето...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари