Откриха реставрирания мост на Колю Фичето в Бяла

5

Освен откриването на моста бе представен и новопостроеният експоцентър, посветен на живота и делото на известния възрожденски майстор

На 23 август 2024 г. с тържествена церемония бе открит реставрираният мост на Колю Фичето в град Бяла.

Официалното събитие беше съпроводено с мащабен спектакъл, като специален гост бе заместник-кметът на община Русе, Енчо Енчев. Той подари на кмета на Бяла, Димитър Славов, ръчно рисувана икона на Свети Георги – покровителя на града.

Заместник-кметът на Русе отбеляза значимостта на моста, като заяви: „Сега имате уникалната възможност да преподавате история на живо. Учениците ще се запознават с гения на Колю Фичето не само от учебниците, но и ще могат да видят и докоснат неговите творби“.

Освен откриването на моста бе представен и новопостроеният експоцентър, посветен на живота и делото на известния възрожденски майстор. Впечатляващата програма включваше концерт-спектакъл под надслов "Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора", чийто сценарист е Борис Радев, създател на документалния филм „Беленският мост на Колю Фичето“ от 2017 г.

Изпълненията на оркестъра, хора и солистите на Държавна опера Русе, под диригентството на Димитър Косев, обогатиха събитието с възрожденски и църковни песнопения, както и арии от исторически опери. Танцовият ансамбъл "Вакали" впечатли публиката със своите фолклорни интерпретации, а близо 300 гайдари и танцьори преминаха в дефиле по моста, облечени в традиционни носии. Кулминацията на вечерта бе 3D мапинг проекцията върху реставрираното съоръжение, с амбиция да се конкурира с атрактивността на шоуто „Звук и светлина“ във Велико Търново.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-министърът на туризма Павлин Петров, областният управител на Русе Драгомир Драганов, началникът на РУО - Русе д-р Росица Георгиева, както и легендата на българския футбол Христо Стоичков. Присъстваха и представители на местната и държавната власт.

Мостът, който е символ на град Бяла и паметник на културата от национално значение, бе реставриран в рамките на мащабен проект, започнал през 2023 г. Построен през 1865 - 1867 г. по нареждане на валията на Дунавския вилает Мидхат паша, съоръжението е дело на Колю Фичето – един от най-известните български възрожденски майстори. Със своите 276 метра дължина и 9 метра ширина, мостът впечатлява със своите архитектурни особености и скулптурни детайли, които го превръщат в шедьовър на българската възрожденска архитектура.

От 2000 г. преминаването на автомобили по моста е забранено, като той е отворен само за пешеходци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    16
    Ники
    Съсипаха моста и кмета се гордее ,ако имахме държава на място щеше да е в затвора вече ,ето реална оценка какво наистина е станало и защо е съсипан моста https://www.facebook.com/watch?v=862168995457414
  • 2
    15
    Гандалф
    Къде са фигурите отпред на моста?
  • -4
    14
    JMM
    Как ми липсваха тия страхотни епистоларни творения от времето кога преебахме коментарника на дир.бг. Е, аз малко поумрях, но Един Тип, Радко Димитров - черното държи фронта :) Да е фронтално :)
  • 5
    13
    Към 6
    Яж лайна,бесарабски ДеБил-ПеПераст! Ти произлизаш от магъзени ибрикчии,които турците са ги ебали от скука. Затова сега тебе те ебе ДеБелян,наследил си семейния бизнес един вид хахахах
  • -3
    12
    Българин
    Прекрасен надпис за руските освободители,браво - има ли квич от ДеБил-ПеПерастките свине значи всичко е точно!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари