Впечатляващ 3D мапинг озари моста на Колю Фичето

7
Шоуто бе част от откриването на реставрирания мост в Бяла
Шоуто бе част от откриването на реставрирания мост в Бяла

Шоуто бе част от откриването на реставрирания мост в Бяла

С шествие, концерт-спектакъл и впечатляващо 3D мапинг шоу, тази вечер беше официално представен реставрираният мост на Колю Фичето край град Бяла, заедно с новия Експоцентър „Уста Колю Фичето“.

Началото на консервацията и реставрацията на историческия мост беше дадено миналата година. Ремонтните дейности, финансирани по европроект на стойност 9,5 милиона лева, бяха осъществени по Оперативна програма „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 година.

Идеята за този проект започна през 2017 г. Изминахме дълъг път, включително през изпитания като световната пандемия и войната в Европа, които неусетно повлияха на процеса“, сподели кметът на Бяла, Димитър Славов, предаде БТА.

Проектът включва също и изграждането на модерен двуетажен експоцентър, който предлага ресторант, музей, посветен на Колю Фичето и Беленския край, обслужващи помещения, зала за прожекции и интерактивно преживяване „Машина на времето“. Посетителите могат да се върнат назад във времето, за да проследят началото на строежа на моста. В експоцентъра се предлагат и сувенири, както и впечатляващо 3D-мапинг шоу.

Кметът Славов подчерта, че този проект е спасил моста. „Състоянието му беше окаяно. След трагедията преди 16 години, мостът беше използван за лек трафик, което драстично влоши състоянието му. Ако не бяха ремонтите, при следваща голяма вода, мостът вероятно нямаше да издържи“, добави той.

След ремонта, мостът е укрепен и върнат към своята историческа стойност. „Това е първият мост с равно платно извън Цариград на Балканския полуостров, дълъг 276 метра и широк 9,30 метра“, отбеляза Славов. „Когато вървя по него, си представям как са минавали батареите на Мидхат паша и как свободата е дошла с руските войски. Тук има много история.

Тържественият концерт-спектакъл „Беленският мост на Колю Фичето свързва времена и хора“, режисиран и написан от Борис Радев, започна в 20:30 часа с изпълнения на химните на Република България и Европа. Оркестърът, хорът и солистите на Русенската опера под диригентството на Димитър Косев представиха емблематични възрожденски песни, църковни песнопения и арии от исторически оперни заглавия.

В програмата участва и танцов ансамбъл „Вакали“, а шествие по реставрирания мост събра близо 300 гайдари, танцьори, спортисти и самодейци, облечени в народни носии, официални и спортни облекла. Водещ на събитието беше Аделина Радева.

Спектакълът завърши с 3D мапинг проекция върху моста, подчертавайки неговата уникалност и значимост.

Утре вечер певицата Дара ще изнесе концерт в града, а през деня в Експоцентъра ще се проведе среща с футболната легенда Христо Стоичков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    14
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин въпреки че съм смрадлив третополов бесарабски циганин исках да кажа: Хейта е поради факта, че аз съм смрадлива бесарабска курва,която заработва в този сайт като мазен ДеБил-ПеПерастки трол
  • 0
    13
    уахаххаха,
    познал съм за хейтърите, веднага се обозначиха!
  • 1
    12
    Българин
    До 11 Хейта е поради факта, че кмет на ГЕРБ е извършил ремонта, а тук в сайта се толерират, възхваляват и превъзнасят отпадъци от бкп/бсп/ и "иZраждане". Всеки друг ще е подложен на критика, а коментарите му ще са с с оценка "-"
  • -1
    11
    до 9
    Ами бях, видях пак моста, не разбрах за какво се тръшкате, че и протест не видях, що така?!? Егати сайта, в него май само хейтъри дращят!
  • -4
    10
    Мери
    Браво,много добре направено,чудесно е....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари